Blizzard-történelem

Vorian . Cikkek 1139

Bár e legendás cég legtöbbünk számára csak Blizzard Entertainment néven ismert, és ha a játékaikról van szó, akkor a Starcraft, Warcraft és Diablo sorozatok jutnak az eszünkbe, volt élet a Warcraft 1 előtt is… A Blizzard nem a földből nőtt ki, hogy egyből „Év Játéka” címmel illetett darabokat produkáljon. Ahogy sok más kisebb cég, ők is játékátiratokkal kezdték, és bár nem éppen történelembe illő, de nagyon eredeti játékokat csináltak.

De először is, lássuk a cégnevek változását a kezdeti Silicon & Synapse-től a mai Blizzard Entertainmentig.

Kezdeti játékaik közé tartozott (nem mindegyik saját, néhányat más platformról írtak át):

  • RPM Racing (Radical Psycho Machine Racing), egy 1991-ben megjelent autóversenyzős játék, a későbbi Rock N’ Roll Racing elődje.
  • Battle Chess: egy sakkjáték animált sakkfigurákkal, amik különféle érdekes módokon „ütik le” egymást. (1992)
  • Battle Chess II – Chinese Chess: a második rész, ahol már kicsit távol-keletibb a hangulat. (1992)
  • Castles: Várépítős stratégia, ügyelni kellett a hadsereg állapotára, de a nemesekkel és az egyházzal is jóban kellett lenni. (1992)
  • Dvorak on Typing: rendhagyó gyorsíró-tanító program, három hangból (férfi, női, gyerek) lehetett választani, amik megtanították, hogy hogyan érjük el a 45 szó / perces álomhatárt a billentyűzettel. (1992)
  • Lexi-Cross: szerencsejáték/scrabble-hibrid emberekkel, robotokkal és földönkívüliekkel… (1992)
  • Lord of the Rings: Gyűrűk ura trilógia első könyvének történetével egy RPG. (1992)
  • Micro League Baseball: Baseball. (1992)
  • Shanghai II: Mahjong-játék. (1993)
  • Superman: tipikus „futni és ugrani kell”-játék felvehető cuccokkal, meg speciális ütésekkel. (1994)
  • Justice League Task Force: Képregényhősökkel kell harcolni az igazságért. (1995)

Végül, de nem utolsósorban, a három leghíresebb „ősi” Blizzard játék:

The Lost Vikings

A „The Lost Vikings” Blizzard első PC-re kiadott játéka. Egyedi arcade játékélményt kínált (és kínál ma is) a 2D-s oldalnézettel, és a vicces, szerethető karakterekkel.

Három vikinggel kellett átjutni a szörnyekkel, csapdákkal, rejtett átjárókkal teletűzdelt pályákon. Eric the Swift nagyot tud ugrani, gyorsan futni, és a sisakjával át tudja törni a falakat. Olaf the Stout-nak van egy pajzsa, ami blokkolja a támadásokat, és „lépcsőnek” is használható. Baelog the Fierce lőni tud az íjával (kapcsolókat is), vagy ölni a kardjával. E három vikinget egy csapatként kellett használni hogy elérjünk az egyre nehezedő pályák végére.

Az 1993-ban megjelent játékot sok dícséret érte amiatt, hogy a játékost a 3 karakter „microzására”, és egyedi képességeik kihasználására kényszerítette. Az Electronic Games-től megkapta a Legjobb Akció/Stratégiai Játék 1993-ban címet. 

Rock N’ Roll Racing

Blizzard egyik első Sega Genesisre és Super Nintendora fejlesztett játéka. 1993-ban jelent meg, és több mint 100 pályát, 5 válaszható autót, két játékmódot (ember vagy földönkívüli) és több tucat fegyvert tartalmazott.

A játék lényege azt volt, hogy a versenypályán való száguldozás közben pontokat kellett gyűjteni és a többi versenyzőt ki kellett lőni. Nagyon élvezetes volt és mintegy „bónuszként” Midi fájltípusú rock n’ roll zene ment alatta, híres előadóktól.

Korához képest szép, rajzfilmszerű grafikája volt, és a Blizzard (Silicon & Synapse) ezzel a játékkal lett 1993 Legjobb Szoftverfejlesztője.  2003-ban átirat készült róla a Game Boy Advancedre.

Blackthorne

Az első játék, ami már a Blizzard név alatt jelent meg, és az egyik legsikeresebb Warcraft előtti játékuk. Kyle Blackthorne bőrébe bújunk, akinek egyetlen célja az, hogy bosszút álljon azokon, akik a családjának és sok más embernek ártottak. Kezében egy puskával nekivág, és változatos tájakon át, több száz különböző ellenféllel megvívva éri el célját.

Élethű hangeffektek, és reális 2D grafika gondoskodott a hangulatról, a zene pedig egy nagyon sötét, rémálomszerű hatást varázsolt a játéknak. A „sötét Prince of Persia”-ként beharangozott játékban nem csak gyors reflexek kellettek, hanem sok logikai feladványt is meg kellett oldani a továbbjutásért.

Sok címet nyert, többek között: Electronic Gaming Monthly’s 1995 Readers Choice Award, VideoGame’s Best of ’94, és Electronic Games Monthly’s 1994 Editors Choice Gold-ot. 2003-ban ez is át lett let írva a Game Boy Advanced platformra.

Forrás:


Vorian

kewl

Comments (3)

  • inkwizitor

    |

    huuu lot vikings 😀 régi szép idők 😀

    Reply

  • Leto

    |

    Lol én anno a Battle Chessel naon sokat játszottam 😀 És erre kiderül hogy a Blizzard csinálta… nahát mit tudunk még meg? 😀

    Reply

  • 84Noname

    |

    Edddig én se tudtam, hogy az a sakkjáték a blizzardé, az egyik kedvencem volt…még 286-os gépen toltam 🙂
    A lost wikingset tudtam, hogy a blizzé, de akkor még asszem sylicon ice volt a nevük…

    Reply

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.