Hogy fogd meg a dupla Protoss rusht?

Astonkacser . VOD 1193

Worlon 3. VODjában egy olyan 2v2-t elemez ki, amiben az ellenfél próbálkozik meg egy dupla Protoss proxy pylon rushsal, és kedves barátunk csapatának sikerült kivédenie ezt a próbálkozást. Azt hiszem egyebet nem is kell elmondanom.


Comments (24)

  • 84Noname

    |

    Na akkor jöjjön a saját tapasztalat. Mondom ezt úgy, hogy néha beszopjuk mi is kicsit más mu-kban a hasonló rushokat, bár pont ilyet még nem kaptunk eddig. Szal nem biztos, hogy az én megoldásaim jobbak, de máshogy csinálnám. Persze mondani könnyű… Én is bámulatos noobságokra vagyok képes a kapkodásban.

    Szóval azért szerencsétek volt… Az ellen hibázott a proxirushban. Meg ti is a védekezésben…

    2P ellen számítani kell a dupla zelarushra, ezért mindenképp javallott a feljárókba építkezés, feltéve ha ti készültök valami aljasságra. Az ilyen rushoknál szerintem a legjobb ha hermetikusan zárjátok a bejáratot, főleg, ha forge-al kezdtek. Akkor is az a jobbik eset, ha a géttel zársz, mert sokkal lassabban eszik meg a zelák, mint a pilonokat, van idő megépíteni a cannonokat. Az első 2 zela az alyd probjait kb fullra ki tudta volna szedni, vagy legalábbis súlyos csapást mérni az ekójára. Ezt asszem te is mondtad, a vodban hogy hiba volt tőlük. Neki az lett volna a dolga, hogy géttel falaz a rámpa fölé, és amíg nem gyűlik rá össze a pénz addig probbal blokkoljon. Így ez kicsit szerencse is volt.
    A te építkezésed se volt teljesen jó. Nekem már eleve azért sem tetszett, mert nem feljáróhoz épült. Így könnyen kijátszható, ez meg is történt, és te is említetted. De ennél sokkal rosszabb lett volna a helyzet, amikor megjönnek a range unitok, akkor még könnyebb kijátszani. És nagyon kis helyre szorulnál, nem tudnál területet nyerni, lelődöznék a peremen lévő épületeket. Másrészt az ellen nem költött jól. Korán rakták a 3. gétet szerintem és ezért nem tudtak eléggé zelázni meg talán pilonnal is beragadtak. Szóval, ha rendesen unitolnak, akkor nálad ez a két cannon szerintem iylen elhelyezésben nem fogja meg őket. Úgy érdemes építkezni, hogy szűkítsed a cannon támadható felületét. Érdemes teljesen körbeépíteni, hogy el se érjék a zelák, amíg nem bontják ki az azt övező épületeket. Ha már van sentri akkor lehet lazázni FF a canonokra meg iylenek, de addig nem nagyon. Zeddel már ezt próbáltuk, nagyon durva 🙂 .

    Egy probot is érdemes kicsempészni időben, és becanonozni őket, lévén nekik nincs otthon támadóunit. Az is elég ha leraksz hozzá egy pilont és semmi cannonrush szándék nincs mögötte. Neki haza kell vinnie 1-2 zelát és neki kell esnie probokkal a pilonodnak nehogy elkezdj cannonozni. Pláne ha jól nyomja az ellen.

    Nekem nincs protoss alym, de nem működne a sima dupla 2 gate?

    Reply

  • Ubesz

    |

    Ó hajnali bölcsességed felvillanyozott 😀

    Reply

  • Titankahn

    |

    Hát két szegény protoss rendkivül gyengén csinálta összesen 7 zealotot gyártottak körülbelül? az éppen épülö cannont nem is akarták leütni, még csak ki sem használták hogy az 1ik bázison rosszul lett letéve a cannon de jo a vod összességébe. ugye earlyröl beszélek most.
    összességében annyit javitanék hogy én bemutattam hogy kell fogni ezt silent nem tudta bemutatni.

    Reply

  • sweeping

    |

    Amikor levertétek a pylonokat egyből támadni kellett volna. Ez így hülyeség volt, tovább nem is néztem. Simán nyertétek volna egyből, és ez teljesen logikus is.

    Reply

  • Worlon

    |

    Válasz sweeping #4 üzenetére:
    Ahogy nyertünk is :). Amint mondtam nem volt hibátlan a meccs, egyik részről se, de ha ilyenre várunk, akkor asszem sosem lesz ebből VOD. Ezek a felvételek azért vannak, hogy tanulhassunk belőle, én is, ti is. De legalább láttatok egy példát, ahol tényleg megfogták a proxyt.

    Titankhan, Terran-nal nem olyan nehéz fogni, egy barack meg 2 supply, mögé pár marine, ahogy azt Te is mondtad, és fogtátok is. Protoss-al et sokkal nehezebb, csak canonok segítségével lehet.

    Reply

  • Crafty_FOX

    |

    Tegnap toltunk egyet erre a témakörre fosztival. 5 perc alatt meghaltak tudnillik időben észrevettük foszti bevédte magát én meg sajnos reaperre mentem 😀
    Ettől függetlenül 2v2 ben a legundorítóbb dolognak a proxyk különböző tíőpusait tartom. Valahogy nem tűnik túl fairnak mikor 2 perc után már totál vesztésre álltok csak azért mert a közeletekbe eltudják valahova dugni a barackokat, tudnak pumpálni belőlle 1 féle unitot kirallyzni az egyik bázist és ennyi a loss. Néha már mire a bázisukhoz ér a scout késő. Sőt a legtöbb páyla elég nagy ahhoz hogy a proxy barackokat totál esélyttelen legyne lefülelni és ha az 1. szedők közül nem megy egy scoutolni akkor már mire odaértek késő (persze csak ha a proxysok nem totál idioták) A legtöbbet ilyenek ellen lossolunk.
    És a tapsztalat hogy platinában a top 2v2 playerek mind ezt csinálják. Nem tudom ez miért jó, rengeteg köztük 1v1 ben silver ligában nem éri el az 50% os win rátát teljesen tehetségtelen játékosok, általában ha kivédjük azonnal omlanak mint a kártyavár, de 2v2 ben platinában pofátlanul magas arányal mondjuk 1. vagy 2. csak azért mert ha ezt valaki nem sejti jo előre akkor kb kivédhetelen. Kissé imba taktikának tűnik emiatt, ettől függetlenül védhető, bár nem fogadnék hogy minden pályán az.

    Reply

  • Crafty_FOX

    |

    #1 Zela nerf előtt működött a dupla 3 gate is 😀 az volt a legimbább végig wineltünk zsukovvla minden gamet, szerencsére kivették 😀 (ráadásul azóta a mapokat is megváltoztatták)

    Reply

  • Sabika

    |

    Válasz Crafty_FOX #6 üzenetére:
    Ebben igazad van platinába tényleg ezt csinálják azért mert bejön!!
    Ha meg nem jön be kilépnek és mennek a másik játékba!!
    Mi is kiszoktuk védeni és amikor megyünk visszatámadni akkor llátszik hogy nem tudják mit kell csinálni!!
    De ilyen a bw-ben is volt de ott 2 zerg rush!!Betanulták az elejét a rush részét és ha bejött nyertek ha meg nem utána már nem tudták mit kell csinálni!!Sajnos mindig lesz ilyen!Én protoss vagyok és elég nehéz kivédeni főleg ha későn vesszük észre!

    Reply

  • Titankahn

    |

    az én véleményem az hogy protossal sokkal könyebb fogni a cannon rusht de ez más tészta, ugye a forge gyorsabb mint a barack, falazol te se mész ki ö se jön be ledobod a cannont, és igazából 2 cannont már elég durva áttörni zealottal, ugye cannon elött ott a forge 800hp a pylon amit jol elhelyezett védelembe max 1 zela üt 400 hp és mondjuk 1 gate ami 1100hp asszem. de ha 2 forgeot teszel akkor még hamarabb készen vagy és az is 800 hp. Ugye késöbb kibontod a pylont ami ha 2 épület sarkát védi csak zealot tud kimenni de tudsz warpolni késöbba fontos hogy ki legyen hsználva a feljáró, elég nagy elöny föleg ha gattel védekezel és zealotod is van a fal elött.

    Reply

  • aminemfoglalt

    |

    érdekes kis videó, bár aki tanúlni akar belőle, jobb ha komolyan veszei a #1, #4-et.
    Én mondjuk 2 mondatban azt tudom leszűrni, mint non2v2-ző, hogy a derí talán még fontosabb mint 1v1-ben, mert a támadó fél 2szer annyi csapattal jön egy személyre. És hogy a támadást lépés hátrányból hogyan védhető, feltétlen szorosban, jó falazással, és a tech határokon megpróbálni kitőrni(pl távolsági/légi egységekre váltáskor), kitörés után rögtön támadni és expelni, amint lehet, mert eddig övék volt a map.
    Persze ahogy már említették a védtelen hátország megtámadása se egy elvetendő ötlet. Én valahogy mindig elfelejtkezem róla, hogy cannonnal is lehet „támadni”, de azt hiszem az ellenfél bázisába warpolás is hasonlóan jó módszer.
    Mondjuk ha ügyes és körültekintő az ellenfél, akkor mindezzel is csak kis előnyre sikerül szert tenni, de egy eleve hátrányos helyzetből, amit a rendszer ad a védekezőknek, a kis előny se rossz.

    Amire viszont nagyon kíváncsi leszek milyen lesz a 3v3/4v4, ahol még súlyosabbak a különbségek támadó illetve védekező közt. Én úgy képzelem, ott még hangsúlyosabb lesz a gyors egységek haszna és egymást hátrahagyó ellentámadások lesznek, de csak találgatok.

    szerk: Ja és egy kérdés a játékosokhoz: Ti mindig azonos egységfelállást használtok 2v2-ben vagy csak a helyzet hozta a gyors masst? mert arra számítottam, hogy majd az egyikőtök „fél-techel” majd. Stalkerek mellé a void/immo szerintem jó döntés lett volna.

    Reply

  • Sabika

    |

    Válasz Titankahn #9 üzenetére:
    teljesene jó védekezés de nem gondolsz a csapattársadra mert ugye 2v2-ről beszélünk forge +2 canna az elég sok pénz!!Ha látom hogy cannonozol hülye lennék erőltetni mennék a zerg allydhoz vagy t vagy p amit akarsz mert akkor tudom hogy te nem tudsz segíteni neki mivel max 3 zeád van a 8 ellen!!

    Reply

  • Worlon

    |

    Válasz aminemfoglalt #10 üzenetére:
    Ha esetleg rám vonatkozik a kérdés, vagy megengeded hogy én is reagáljak rá: Proxy kiszúr, innentől alap a canon, mivel az gyorsan elkészül és erős, majd látszott, hogy a csapattársam vissza is tud támadni velük, így ütni kell a vasat amíg forró. Ettől össze is zavarodtak…

    Utána jöttek is a stalkerek, de kár tovább is techelni, mivel azzal csak időt adunk, hogy megerősödjenek otthon. Amint már valaki mondta, kár is volt a pylon nélküli gateket leütni magunk előtt, akár rájuk is mehettünk volna.

    Reply

  • aminemfoglalt

    |

    #12: igen, hozzád szólt elsősorban a kérdés, lehet rosszúl fogalmaztam.
    Szóval akkor ti az erőből törjünk falat taktika hívei vagytok?
    Mondjuk jó, hogy itt addigra már egyedűl volt, de elvonatkoztatva ettől veszélyes lehet. Nehéz ezt így elmagyarázni, mire gondolok, lehet ha majd még teszel ki VOD-ot, akkor meglátom, de nagyából így képzeltem:
    Proxitól beszorítva vagytok, gyártotok, kihasználjátok a rámpa/fal nyujtotta előnyöket a többséggel szemben, ami rögtön elétek épűl. Amikor létszámbeli/techbeli előnybe kerültök, kitörtök, veszti a proxi épületeket, befalazza magát. De ekkor ha erőből mentek neki a cannonfalnak, akkor lehet sok lesz a veszteség és az ő közben hízlalt csapatai kerülnek előnybe és tör ki. Kb úgy ahogy ti tettétek előtte. Szerintem elég kockázatos lépés nem fejlődni és nem élvezni tovább az exp nyújtotta előnyt, mert ilyen helyzetben nem ő az aki megerősödik, hanem a ti előnyötök nő a bezártal szemben.

    Egyébként még arra vonatkozott a kérdésem(amire bármilyen nagy 2v2es játékos véleményét szívesen fogadnám), hogy a csapaton belűl az egység összhang mindig ilyen? vagy meg szoktátok osztani, egyik ezt, másik azt? Mennyire éri meg külön beosztani, vagy kevesbé, mint amint azon vesztetek, hogy nincs akkora összhang a 2 játékos között, mint az egység fajták közt?
    Btw: szoktátok használni a share-t?

    És azt mondod ezentúl cannon? Sajnos nem vagyok képben a 2v2őt illetőleg, de a statikus védelem építését mindig kerültem, ha lehetett. Ez 2v2ben kötelező, ha támadást akartok megfogni? Mindenki más is így fogja az ilyesmit 2v2ben?
    Szerk: Jó hosszú lett, lehet ezt már forumon kéne megvitatni, azért mostmár nem törlöm ki.

    Reply

  • Titankahn

    |

    Válasz Sabika #11 üzenetére:
    nem tudom nézted e a vodot 2 protoss játékos játszik másik 2 ellen. És igen csak cannonnal tudod megfogni 2v2be mivel minden bizonnyal hátrányban leszel amire észreveszed a proxyt unitszámba, ezért kell falazni és késöbb kijön hogy jobb volt az incomeod, és begyüröd az ellent. Vagy beharassoolod a hátul maradt védtelen bázist.

    Reply

  • Worlon

    |

    Válasz aminemfoglalt #13 üzenetére:
    Huh, de sok kérdés:) De sorban válaszolok.

    A rep végén említettem, hogy én valamit akartam csinálni, de hát erőből bementünk. Nevezetesen ez az volt, hogy stalkerek blinkje már majdnem ki volt tejesen fejlesztve, és az observer is készült. Oda akartam vinni az expjéhez, majd onnan felblinkelni a Nexus-hoz.
    Persze lehetne ezt törni immortal-al, v colosus-al is.
    Amit írsz az sokmindentől függ, most így jött ki a lépés.

    2v2 gamekhez: Ezt se lehet általánosítani, néha nyerő, ha mindketten pl Zeát toltok, majd rush. Ez főleg akkor jó, ha az egyik ellen techel, nem igen védekezik elején. Máskor meg az a jó ha más-más egységet toltok. Amennyire lehet ilyenkor is lehet rusholni. Olyan taktika nincs, amivel mindig nyertek. Gyakoroljatok, legyetek 1 csapat. Fenti meccsben allym random kaptam, ehez képest elég jól csapatban tudtunk működni, mivel egyénileg is jobbak közül valóak vagyunk.

    Canon-t én se igen rakok az elején, max ha mutát sejtek, akkor exp mögé, vagy a Terran banshe ellen. Persze akkor se a legelején…

    Végül a FŐ tanács: Gamelj sokat, szokj össze egy csapattársal, gyakorolj. Majd ahogy lesz tapasztalatod meglátod a derítés után, hogy mire érdemes rámenni az adott meccsben. Derítés igen-igen fontos, játék elején már kell!!

    Milyen ligában vagy?

    Reply

  • Sabika

    |

    ha én teszek fel neked olyan vodot ahol canna nélkül megfogom a 2 p rusht akkor megváltozik a véleményed?
    Válasz Titankahn #14 üzenetére:

    Reply

  • Araktross

    |

    Srácok valaki jönne velem 2v2be? a nevem Araktross.araktross

    Reply

  • Sabika

    |

    Válasz Titankahn #14 üzenetére:
    mi a bnet accod?mert felveszlek aztán gamelhetnénk az enyém Yoshimura.nakuto

    Reply

  • aminemfoglalt

    |

    #15: Értem, ezek szerint csak a helyzet hozta. Meg az hogy nem állandó a csapattársad, az nagyban megmagyarázza, miért nincs ilyenre kialakult szokásotok.
    Én utoljára mikor felnéztem, plat top 10ben voltam 1v1ben, random/toss, de az itt eléggé irreleváns(már csak azért is, mert ahogy néztem hatalmas különbségek vannak a top platinumosok közt is). 2v2t eddig csak streamen láttam. Rengeteg meccset nézek, kérdezgetem chaten az igazán nagyokat, de a lejátszott meccseim száma elég alacsony. Bár gyakran egésznap gép közelben vagyok, de sc2zni ritkán van alkalmam. És pont ezért a fő tanácsod sajnos kivitelezhetetlen. Azért köszönöm a válaszokat, remélem mire kijön a játék, már az én helyzetem is megváltozik.
    Egyébként én wc3ban is nagyon szerettem a csapat meccseket, share-rel Isteni dolgokat lehetett csinálni és most végre egy sc ami tud ilyet.

    Reply

  • 84Noname

    |

    Ha egy gyors stalker blinket akarsz, akkor érdemes fejleszteni a halut…gyorsabban készen van, mint a robo observer. Jól megboostolod a fejlesztést, veszel egy sentrit, hogy legyen energie halura, mire kész a fejlesztés, felmozogsz stalkerrel és az egy szem sentrivel az ellen alá. Csinálsz fenix halut és blink. Az observer tök hasznos… de tetű egy unit. Főleg ezeken a nagy 2v2 mapokon.

    Amúgy a control jó dolog, de szerintem jobb, ha van összhang. Mi főleg akkor osztunk meg unitot, amikor egyikünket leverik. Akkor szinte kötelező. Ez azért nagyon jó, mert nyugodtan választhatsz microorientált stílust, nem megy a macro rovására, mert csak lepasszolod az unitokat az alydnak… ő ráér mikrózgatni, mert nincs bázisa amit managelni kéne.
    Legutóbb PZ (mi) vs ZZ-t toltunk zeddel. Két zerg kirássolta zedet. Én 3 gétből massoltam a zelát közben tekkeltem fenixre. Zednek adtam oda a zealotokat hogy harassolja a dronokat. Egyedül nem tudtam volna eléggé figyelni. Tartani a rámpát, techelni, támadni stb. De ketten nagyon pron toltuk. Aztán amikor megjött az első 2 fenix, akkor kezdődött az igazi alázás. Én csak fostam a fenixet meg behúztam egy sunyi expet. Zed meg szarrá szívatta őket fenixel meg anitgravitivel… Kb mintha pro-k lennénk, összeadódik az apm, 220 APM-el csináljuk amit csinálunk. Mire magukhoztértek a fenixharassból, addigra én olyan szinten felunitoltam 2 bészből, hogy sanszuk nem volt…

    Reply

  • Titankahn

    |

    b.net accom titankahn.ernő nem szoktam am 1v1ezni, és bátran tölts fel olyan vodot de ennyi erövel azt mondod hogy te megversz egyedül 2 játékost vagy azt hogy hátrányból annyi unitot hozol ki a társaddal mint az ellenfél sőt többet mivel megfogod, itt értelmét veszti a proxy és a rush is. Ami természetesen nincs igy ezért rusholnak a játékososk rendszeresen.

    Reply

  • 84Noname

    |

    Azzal, h minkét zerg rushol…elég szar az ekójuk eleve, plussz buknak unitot a kiszedett pléjernél, tekk is késik. Egy rakat ilyen 1v2-t is tudnák neked adni, amit winre lehoztunk zeddel. Ez a legutóbbi is valahol platina Top 10 körül volt asszem… Általában Zedas szokta zergel lehozni az 1v2-ket, de én is lehoztam protival már 2-3-at… De ebben semmi meglepő nincs szerintem, bw-ben is a 2v2-k nagy része hamar 1v2-vé alakult.

    Reply

  • dvkr1994

    |

    Vki aki VOD-okat csinál kérdezném hogy ha küldök neki REP-et azt meg csinálja VOD-nak?? Azt nagyon megköszönném!(Igazából ugyan arról szól mint ez a videó!! :)) )

    Reply

  • Worlon

    |

    Válasz dvkr1994 #23 üzenetére:
    Küld el, valamikor megcsinálom, bár most sajnos legközelebb kedden érek rá:S

    Reply

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.