Starcraft 2 Newb Guides

Darc1n . Stratégia 1229

Ezt a cikket próbaidős szerkesztőnk, Felyx hozta el nekünk.

sc2newbguides

Sokan közületek kerültek már olyan helyzetbe valószínűleg, amikor mindent megtesztek ugyan a siker érdekében, még sem sikerül elérni a kívánt célt. Ezekben a kiábrándító, ámbár tanulságos pillanatokban sok kérdés merülhet fel bennetek. Vajon nem volt elég dolgozóm? Rossz taktikát választottam? Nem reagáltam az ellenfél egység kombinációjára elég hamar? Sorolhatnám még milyen kérdések merültek fel az én fejemben is többek között, hiszen jómagam is a tanuló fázisban vagyok. Nyilván sokatokban felmerül a kérdés, hogy miért lenne tanulságos egy-egy meccs, ha egyszer vesztesz? Hiszek abban, hogy sokkal többet tanulunk a vereségeinkből, mint a győzelmeinkből, ezért sosem szabad félni attól, ha vesztünk, sőt előnyünkre kell fordítani és tanulni belőle, minden vereség erősebbé, jobb játékossá tesz. Mindenesetre térjünk vissza a témánkhoz, mert ilyenkor bizony jól jön a segítség, legyen az egy tapasztaltabb játékos, akitől tanácsot kérhetsz, esetleg gyakorolhatsz ellene, így fejlesztve a tudásod, vagy éppen az általam is előnyben részesített lehetőség, hogy sok-sok replayt és Youtube videót nézel és próbálsz ezekből tanulni. Nem szeretném azért figyelmen kívül hagyni a harmadik, kevésbé népszerű lehetőséget sem, mégpedig a különböző Starcraft 2 wiki oldalak böngészését sem. Kiváló információforrás rejlik ezekben az oldalakban is, amelyekből természetesen fel fogok sorolni többet is a későbbiekben.

Térjünk most vissza a replayek és Youtube videók világába, mert a cikkem remélhetőleg egy olyan cikksorozat első része, amely elsősorban azokra a replayekre és youtube videókra fog összpontosítani, amelyek segíthetnek nektek jobb játékossá válni. Persze mondhatnátok, hogy ilyen cikk már van és ismertek egy rakás Youtube kommentátort, akik ilyen videókat készítenek, de én elsősorban rövidebb, de annál tanulságosabb videókra illetve videó sorozatokra szeretném felhívni a figyelmeteket. Tehát nem Day[9] több órás videóit szeretném végignézetni veletek, mert lássuk be, nem mindenkinek van ennyi ideje. Szeretném felhívni a figyelmeteket, hogy ettől még megéri egyszer-egyszer végignézni Day[9] videóit is, mert egy fantasztikusan jól felépített analitikus módszerrel mutatja be, hogy mit és hogyan kellene, vagy éppen nem kellene tennünk.

A mai cikkemben két igen híres kommentátor, tanító jellegű videó sorozatait szeretném megismertetni veletek, ha még nem találkoztatok volna velük. Természetesen angol tudás elengedhetetlen ahhoz, hogy megértsük mit is próbálnak tanítani. Az első szóban forgó kommentátor TotalBiscuit és az ő „I suck at Starcraft 2” videósorozata. Ennek a sorozatnak a lényege, hogy saját magán mutatja be, mit ront el, mire kell odafigyelni, és esetenként milyen taktikával rukkol elő, hogy egy-egy adott problémát megoldjon. Amit ki szeretnék emelni vele kapcsolatban mindenképpen, az az, hogy a humora elképesztő, nem unalmas egy percig sem és sosem fog untatni felesleges szófecsérléssel.

A legutóbbi két epizódot a sorozatból meg is osztanám veletek, természetesen különösebb spoilerek nélkül:

Az első videóban megismerhetitek, hogyan próbálja a saját módján megfékezni TvT felállásban a Marine Tank taktikát, amely igen erős tud lenni a játék első fázisában.

http://www.youtube.com/user/TotalHalibut#p/c/D083D25DC680FF18/0/h2DtTPDWT2g

A második videó pedig azt próbálja bemutatni, milyen hatékony tud lenni akár csak egyetlen egy Ghost is Protoss ellen TvP felállásban:

http://www.youtube.com/user/TotalHalibut#p/c/D083D25DC680FF18/1/_ZylOQWvpOE

Itt az idő, hogy bemutassam második (kedvenc) kommentátorom, meglehetősen újonc, tanító jellegű prezentációját, amely a „Let’s learn Starcraft 2” nevet kapta. Akiről szó van az pedig nem más, mint HuskyStarcraft. Lehet, hogy most sok embernek meglepetést okoz, hogy tőle ilyen videót láthat, mert bizony én is meglepődtem, de kellemesen mindenképpen, hiszen kedvelem a stílust, amelyben kommentálja a videóit. A sorozat jelenleg a második epizódnál tart, bár nekem nem sikerült megtalálnom az elsőt, így rögtön a második epizódot szeretném bemutatni nektek:

Husky ebben a videóban a TvZ felállást veszi górcső alá, és megpróbálja kielemezni a két játékos hibáit és pozitív mozdulatait egyaránt, illetve javaslatokat tesz arra, hogy mit lehetett volna másképpen csinálni. Nem is húzom tovább az időt, nézzétek meg a videót, mert az sokkal beszédesebb:

http://www.youtube.com/user/huskystarcraft#p/u/2/nF6RECHoBEA

Lassan a cikkem végére érek, de mielőtt befejezném, adok még néhány hasznos webcímet nektek, ahol szintén találhattok hasznos videókat illetve leírásokat.

Sokan közületek biztosan ismerik már, mégis úgy gondolom megérdemli, hogy újfent említést tegyünk a ForceSC2Strategy Gaming Youtube oldaláról, mert sok hasznos taktikai elemzést találhattok itt:

http://www.youtube.com/user/ForceSC2strategy

Két további oldalt is említenék még, ahol hasonló jellegű videókat találhattok, természetesen egy korábbi cikkben esett már szó ezekről az oldalakról is, de sosem árt hangsúlyozni a fontos oldalakat:

SC2NoobSchool:

http://www.youtube.com/user/SC2NoobSchool

MrBitterTV:

http://www.youtube.com/user/MrBitterTV

Az utóbbi oldal nem tartozik feltétlen a kedvenceim közé, mert elég nyers a kommentátor stílusa, de mindenképpen hasznos oldal!

Végezetül pedig a wiki oldalak, amiket ígértem korábban:

Team Liquid wiki:

http://wiki.teamliquid.net/starcraft2/Main_Page

Sok hasznos taktikai leírást találhattok itt, mindenképpen megéri időt fordítani rá és átnézni.

Starcraft 2 Wikia:

http://starcraft.wikia.com/wiki/StarCraft_Wiki

Ehhez az oldalhoz szoktam fordulni segítségért, ha nem tudom, pontosan mit is tehetek meg egy-egy egységgel, vagy milyen hotkeyt használhatok különböző feladatokra és még sorolhatnám.

Remélem hasznosnak találtátok a cikkem és természetesen várom a kommenteket is. Köszönöm mindenkinek aki végigolvasta.


Comments (9)

  • GoTReX

    |

    Látom jó késői időpontban tetted fel,ezért enyém lesz az első dicsérő hozzászólás.Szerintem sokaknak/sokunknak nagyon hasznos lesz,mert mint mindenben ebben is mindig van mit tanulni.(Örülök hogy mindennap nap van pár írás,és él rendesen az oldal)

    Reply

  • Isaac

    |

    Még jó hogy csak Day[9] nincs a listán de az hogy Husky rajta van az eléggé meglepő

    Reply

  • googlekereso

    |

    láttam már shoutcast-tól videót, de ez akkor is nagy: „Valaki ezt cheese-nek hívja, én okosnak…”
    XDXD

    a cikk pedig jó

    Reply

  • felyx

    |

    Válasz Isaac #2 üzenetére:

    Igen Day[9] nincs a listán, de ha elolvastad akkor tudod miért, Husky meg hát hm, tényleg furcsa ebben a műfajban de mindenképpen érdekes lesz megnézni, hogy milyen tanácsokkal lát el minket a sorozatban. Ezekre a listákra fel lehetne írni az összes híres kommentátort, mert alapvetően mindenhol elejtenek egy két jó tanácsot, és minden videóból tanulhatunk azért valamit.

    Reply

  • felyx

    |

    Válasz googlekereso #3 üzenetére:

    TotalBiscuitnek nagyon jó a humora és nagyon máshogy áll a dolgokhoz mint a többi kommentátor, alapvetően Husky volt a kedvencem, de egyszerűen TB átvette a helyét. Olyan jókat tudok nevetni azokon, amiket mond és közben a kedvenc játékomról nézek egy videót, mit kívánhatnék még többet? 🙂 Talán skillt! 😛

    Reply

  • Csenky

    |

    Alapvetően jó cikk, hasznos azoknak, akik még nem ismerték ezeket a linkeket.
    Viszont puszta jóindulattól vezérelve megjegyezném, én egy kicsit soknak éreztem a szóismétlést.

    Reply

  • shael

    |

    Szerintem nagyon hasznos cikk! Jó látni hogy él az oldal és van napi 2-3 frissítés! 🙂

    Reply

  • Gergoo

    |

    Tetszett. Grat

    Reply

  • Eyesis

    |

    Nem rossz cikk, bár kicsit bőbeszédű 🙂
    Ez sokat segíthet a kezdőknek: http://blip.tv/file/3732340 (Day9 #132 Back to the Basics: The Mental Checklist)

    Reply

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.