Interjúk a StarCraft II-ről, BW-s szemmel: Jaedong

esfrost . Interjú 1378

Most, hogy a 8 KeSPA csapat végre a StarCraft II felé irányította figyelmét, a TeamLiquid meginterjúvolt pár nagy Brood War tehetséget. Az interjúk fő témája természeten az átállás StarCraft II-re. Az SKT1 edzője, Bisu és Jaedong válaszolt a kérdésekre. Bisu után, az interjúsorozat második részében Jaedong válaszait olvashatjátok. 

JAEDONG, KeSPA Team Eight

A „Türannosz”, vagyis zsarnok, így ismerik őt Koreában. Uralkodása valóban rémséges volt. Három OSL címet nyert, emellett 2 MSL-t, és elsöprő Proleague bajnok is volt ő, Jaedong volt az, akitől leginkább félni lehetett a 2000-es évek végén. Ezalatt az idő alatt Jaedong különösen ismert volt az elképesztő mutalisk microjáról, úgy nyerte a játékokat, hogy csak az ő védjegyévé váló unitokat használta. Mikor Flash a feltörekvő tehetségből igazi bajnokká vált, akkor kezdődött az egyik legnagyobb rivalizálás a Brood War történetében, ami rengeteg nagydöntő formájában tetőzött be igazán. Ezt nevezik a „Lee-Ssang” rivalizálásnak. Jaedong már több mint öt éve hordozza a zerg szurkolók zászlaját, és talán „fajának” legnagyszerűbb játékosa.

Mióta kezdtél el StarCraft II-vel gyakorolni? Hogy megy eddig?

Talán kicsivel kevesebb, mint 2 hónapja. Igazán mókás, a tanulási folyamat, miután elkezdtem játszani nagyon jó volt. Szerintem ez egy remek játék és úgy gondolom sokan fogják szeretni. Nemsokára már képes leszek magas szintű játékot mutatni.

Mit gondolsz mi a legnagyobb különbség a Brood War és a Starcraft II között?

Szerintem a StarCraftt II, hogy is mondjam – gyorsabb? A játékot sokkal gyorsabbnak érzem, úgy egészében.
Még nem játszottam eleget a játékkal, szóval nem tudom, ez igaz-e, de szerintem nehéz játék.

Amikor a játék először megjelent, az emberek azt mondták, az interface sokkal könnyebbé fogja tenni a StarCraft II-t.

Sokat hallottam erről kezdetben, szóval egy kicsit lebecsültem a játékot. De aztán elkezdtem játszani egy totál kezdő szintjén és igazán nehéz volt. Rengeteg fallal találtam szemben magam hirtelen. Talán mert zerg lennék?  Úgy gondolm egyre jobb leszek, ahogy játszom. StarCraft 1-gyel több mint 10 éve játszom, StarCraft 2-vel csupán két hónapja, és könnyű belejönni ebbe a játékba, olyasvalakinek, aki játszott StarCraft 1-et.

Bisut is megkérdeztük erről, de mindketten ismertek voltatok a mechanikátokról, és a kiváló multitaskingotokról. Ezek sokat segítettek neked Brood Warban, szóval mit gondolsz, hátrányod származik ebből, mivel az interface könnyebb StarCraft II-ben?

Ahogy játszom, és fejlődök, lassan elérek egy olyan szintre, ahol elkezdhetem érezni ezeknek a tulajdonságoknak az előnyét. Szóval e tekintetben magabiztosabbá válok. Egyre növekszik az önbizalmam, tudom, hogy lassan sokkal jobb leszek. Úgy vélem előnyt élvezek ebből a szempontból.

Milyennek érzed a zerget, összehasonlítva a Brood Warral?

Hasonlók, de ez függ a játékosok skilljétől,  rengeteg lehetőség van még a zergben, hogy maximalizálja erejét. Ha a zerg nagyon jól játszik, nagyon erős is lehet. Amikor én játszom, úgy érzem, hogyha te ezzel a fajjal szinte tökéletesen játszol, akkor talán erősebb mint a többi faj.

Ez esetben, számodra mi okoz nehézséget?

Jelenleg az, hogy az én ismereteim a játékról igen alacsonyak, még csak tanulok. Ha sikerül jobban megérteni a játékot, sokkal jobban játszhatok, de ehhez időre van szükségem.

Szerinted milyen szempontból van a zergben a legtöbb lehetőség?

Nem vagyok benne biztos, mindent jól kell csinálnod, ha zerggel játszol. Ez egy nehéz faj, de erősnek tűnik, ha jól játszol.

Van egy tendencia StarCraft II játékok során, hogy egyre inkább macro alapúakká válnak, sokkal több mid és lategame van, mint Brood Warban. Mit gondolsz erről?

Azért, mert nagyon óvatosnak kell lenned, hogy mikor is mész bele egy küzdelembe, sok olyan játék van, ahol a két játékos csak figyeli egymást és nagyon óvatosak. Ritkán látni nagy comebackeket, nehéz kérdés. Elbukni egy harcot megfordíthatja a teljes játékot nagyon könnyedén, ami igazán feszültté tehet egy játékost.

Nagyon agresszív játékos voltál a Brood War karriered elején. Szórakoztatóbbnak találtad ezt a stílusú játékot?

Ez minden játékos egyéni ízlésén múlik. Személy szerint én támadni szerettem, ezért játszottam úgy. Mindenkinek megvan a maga saját stílusa.

Nagyon híres voltál a mutalisk microdról Brood Warban, de a mutaliskek teljesen mások StarCraft II-ben, hogy megy ez neked most?

Megpróbáltam Brood Warosan microzni őket, de nem igazán működött. Hogy őszinte legyek, igazából nagyon stresszesé kezdek válni emiatt. Az a micro különböztetett meg engem mindenki mástól Brood Warban, és rengeteg játékot nyertem csak a micro miatt. Mióta ez a múlté, nagyon sokféle unittal játszom Starcraft II-t, szóval mindennel jól megy.

Bisu említette, hogy a micro sokkal fontosabb StarCraft II-ben, mint Brood Warban. Úgy érzed ez a megállapítás igaz?

Igen, úgy látom, hogy nagyon nehéz microzni a nagy csatákban. Mivel még csak most kezdtem, a kezeim nem teszik azt, amit szeretném, hogy tegyenek. Ezt nehéz megszokni.

Milyen arányban gyakorolsz a két játékkal?

Nagyon keményen a StarCraft II-re fókuszálok, olyan 8:2 arányban.

Nagyon nehéz egyszerre két játékkal játszani?

Nehéz Brood Warozni Starcraft II után. A grafika, a micro, tényleg visszamész az időben ilyenkor. De amikor Starcraft II-vel játszol BW után, az rendben van.

Fenntarthatod a Brood War skilled 8:2-es gyakorlási arány mellett?

Igazából nagyon is aggódom emiatt, de semmit nem tehetek ez ügyben. Megpróbálom fenntartani a skillem, miközben az az elsődleges, hogy az SCII-es skillemet egyre magasabb szintre emeljem.

Nem lett volna egyszerűbb teljesen Starcraft II-re váltani?

Ha csak a pro-gamerekre gondolsz, akkor sokkal kényelmesebb lett volna. De ott vannak még a Proleague és a Starleague fanok, és ha ezt figyelembe vesszük az a helyes, ha mindkét játékkal játszunk. Nehéz, de ez egy olyan dolog amivel meg kell birkóznunk.

Pár rajongó úgy gondolja, hogy a Starcraft II gyakorlás kihatott a teljesítményedre az OnGameNet Dual Tournament-en, ahol kiestél. Ez igaz?

Hát, nem hiszem, hogy így van. Csak az a hibás aki elveszítette a játékot. Mi mindannyian ugyan abban a helyzetben vagyunk, szóval nem keresek kifogást.

Nagy elvárások övezik azt, hogy a TBLS* a StarCraft II-ben folytatja, amiatt, mivel olyan sikeresek voltatok Brood Warban. Az emberek hajlamosak azt gondolni, talán van bennetek valami veleszületett tulajdonság, ami titeket ennyire különlegessé tesz. Mit gondolsz erről?

Nem, nem gondolom, hogy lenne bármi különleges bennem. Úgy gondolom, talán kicsit jobb vagyok a játékokban, mint a többiek. Semmi veleszületett tulajdonság. Én csak keményebben gyakorlok mint mások. Ahogy egyre többet és, mert sok időt fektettem bele, igazán jó játékos lettem.

A játékosok akik most SC2-vel játszanak, a játékosok a GSL-ben – Nem hiszem, hogy könnyű lesz felülkerekedni ezeken a játékosokon, úgy gondolom rengeteg erőfeszítést igényel az, hogy ez sikerüljön.

Szoktál beszélni ex-OZ játékosokkal a Starcraft II-ről? Kaptál tippeket?

Nem, nem igazán. Kérdeztem tőlük pár dolgot online, de nem találkoztam velük élőben ez ügyben.

A Proleague vége a Brood War végét is jelentheti. Gondoltad volna valaha, hogy ez fog történni?

Hát, nincs mit tenni. Nem változik attól semmi, hogy én, hogyan is érzek a Brood War iránt. Pro-gamereknek, mint én a legokosabb dolog amit tehetünk az, hogy követjük a helyzetet amibe kerültünk. Ez egy hibrid liga, de, ha minden vált Starcraft II-re a legjobb viselkedés az, ha megpróbálsz alkalmazkodni, amilyen gyorsan csak tudsz.

Maradt még valami Brood Warban, amit el szeretnél érni?

Ha erre gondolok, eszembe jut sok olyan dolog, amit sajnálok. De megpróbálok nem gondolni ezekre túl sokat. Elégedett vagyok, és úgy gondolom , ha így érzünk az megnyugtatja a szívünk.

Mit gondolsz mennyi idő alatt érik el a Brood War prok a Code S szintet?

Mi jelenleg két játékkal is játszunk ez a legnagyobb tényező jelenleg. Ha csak StarCraft II-vel játszanánk, szerintem gyorsan tudnánk fejlődni. De a hibrid liga miatt, ez több időt vesz igénybe.

Úgy gondolod, hogy ez a Proleague van olyan fajsúlyos, mint az előző Proleaguek? Ez a mostani nagyon különleges és talán a játékosok sem mutatják majd a legjobb játékukat.

Mindig úgy érzem, hogy a Proleague nagyon fontos, minden szezon. Még akkor is, ha ez most egy másfajta szezon, én akkor is felkészülök a szokásos módon.

Sok GSL-t nézel? Vagy személyes streameket?

A hibrid Proleague bejelentése után, rengeteg VODot kerestem és néztem meg.

Van olyan játékos, akit kedvelsz?

Igen. Stephano. Nagyon kedvelem.

Nézem a játékait,  úgy hajtja végre az elképzeléseit, ahogyan én is tenném. Az ilyenfajta taktikák rajzolódnak ki a fejemben, amit ő gyakran játszik  a játékaiban.

És mellesleg, ő egy nyugati (foreigner), és ez is lenyűgöző. Tudni, hogy van valaki aki nem koreai és ilyen elképesztően játszik. És ez nagyon vonzó a játékában.

Jártál külföldi versyeneken, mint a WCG-n, és a rajongók kicsit mások voltak, mint a koreaiak. Mit érzel a külföldi versenyzéssel kapcsolatban?

Szeretem nagyon. Hálás vagyok a rajongóknak, nagyon szeretem őket, de mivel ők nyugatiak, ezt nehéz nekem kifejezni. Nagyon hálás vagyok nekik, de, mivel nem vagyok jó az angolban problémás kifejezni ezt, sajnálatomra.

Izgatott vagy, hogy többször játszhatsz külföldön?

Igen, megnyertem az OSL-t és az MSL-t többször is, de a WCG  igazán megragadt az emlékeimben. A szenvedélye a nyugati rajongóknak igazán mély benyomást gyakorolt rám. Ha játszhatnék SC2-t külföldön az igazán remek lenne. Remélem az emberek már alig várják.

Úgy gondolod, hogya „Lee-Ssang” rivalizálás megmarad Starcraft II-ben is?

Hát, ezt nem tudom. Úgy gondolom vannak dolgok a játékon kívül amik igazán fontosak. Remélem, hogy megtudjuk tartani a kapcsolatunkban ezt a barátságos rivalizálást, és mindkettőnknek jól megy majd. Remek lenne, ha jó játékokat tudnánk játszani Starcraft II-ben és a rajongók izgatottak lennének miatta.

Oké, pár gyors kérdés és válasz. Ki a legjobb játékos a házban?

Nem én. Azt mondanám Ha Jae Sang (Sang) a legjobb.

Sok Brood War proval játszol ladderen?

Ha mostanság ladderezel, többnyire csak Brood War játékosokkal játszol.

Van bármilyen Brood War unit, amit szívesen látnál Starcraft 2-ben? Scourge?

Igen, szerintem a scourge nagy lenne. Sokáig tartott, míg megszoktam a hiányát. Még nem igazán vagyok képes tökéletesen megbírkozni a medivac harassal.

És fordítva?

Banelingek. Simán csak fel tudnád robbantani a marineokat és a mediceket egyszerre.

Hogy érzed talán teljesen kiszámítható lett a Brood War? Különösképpen a TvZ késői mechanikájának kialakulása. Vagy azt gondolod,hogy idővel a dolgok újra megváltoznának?

A Starcraft 1-nek nagyon nagy történelme van, és rengetegszer változott az idők során. Egy faj erős volt, aztán egy másik faj talált megoldást arra, hogy a másik fölé kerekedjen, és ez ismétlődött rengetegszer. Talán azt gondolod, hogy ez már majdnem a vég, és mindennek vége, de úgy érzem, ha a Brood War tovább folytatódna, rengeteg lehetőség lenne a játékosok számára, hogy megváltoztassák a játékot az ő erőfeszítésükkel és kutatással. Szerintem ez a lehetőség mindig nyitva áll a játékosok előtt.

Rendben, bármi végső gondolat a rajongóid számára?

Mindig meglepő számomra, arra gondolni, hogy vannak rajongóim külföldön és hálás vagyok nekik. Felelősnek érzem magam emiatt, és magabiztosnak abban, hogy lehetek olyan jó Starcraft II-ben, mint amilyen jó voltam Brood Warban. Megteszek mindent, hogy a legjobb zergek fölé kerekedjem a GSL-ben, és megmutatom, hogy én vagyok a legjobb játékos.

 

 

Forrás:


Comments (4)

  • esox

    |

    Stephadong! A kedvencemnek a másik kedvencem a kedvence. Ezt kedvelem.

    Reply

  • Rufa

    |

    Park edzős fordítás is lesz?

    Reply

  • Zea

    |

    Esfrost kösz szépen. Hajrá Jaedong, te vagy a legjobb! GOGO

    Reply

  • 84Noname

    |

    Ha van koreai pro akinek drukkolok, hogy sikerüljön, akkor az ő… Remélem hotsot már teljes értékű játékosként kezdheti.

    Reply

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.