Kezdők kézikönyve 9. – Terran stratégiákról

Promie Motz . Cikkek 6141

Mondtam én, hogy nem csak a Zergekkel fogunk itt az oldalon foglalkozni, íme itt egy kis segítség a Terran játékosk részére is. A fordítást köszönjük, kedves kamforka! 🙂

Nos, miután egyre több ugyanolyan post-ot láttam megjelenni a Terran fajjal kapcsolatban, úgy éreztem, hogy itt az idő egy tényleges Terran közösség megalkotására, ahol egységesen összegyűjtve megoszthatjuk a stratégiáinkat a kezdő játékosokkal. Tehát ez egy olyan post lesz ahol a Terran játékosok megoszthatják egysmással a játékban szerzett tapasztalataikat.

Megteszek minden tőlem telhetőt, hogy azonnal bővítsem a postot, amint új hozzászólás érkezik, hogy ne kelljen kutakodni a tömérdek Témában és, hogy itt minden információt megtalálhassatok.

1. Reaper rush: A Terran játékosok előszeretettel használják ezt a taktikát a játék korai szakaszában, hogy így harassolják (zargassák) ellenfeleiket. A legjobb, ha 3+ Reaper indul harassra Nitro Pack fejlesztéssel a hátukon. A leggyakoribb cél az ellenfél munkásainak kiiktatása, ezzel kárt okozva gazdaságában. Ugyanakkor ezzel a taktikával nem csak kisebb károkat tehetünk ellenfelünkben, hisz ha nincs rá felkészülve a megfelelő védekezéssel, akkor így be is fejezhetjük a játékot.

2. Falazás: A barrackok, supply depotok, esetenként még a bunkerek elhelyezése fontossági sorrenden alapszik. Általában „fal”-ként használják ezeket, így lassítva le a beérkező támadásokat, mint például egy zerg 6 pool vagy egy zealot rush esetében a fal megvédi a munkásainkat a biztos haláltól.
Tehát nagyon hatásos védekezési forma, hisz a bent védekező egységeinket nem érheti el közvetlenül az ellenfél. Megjegyzés: A támadások még biztosabb kivédése, ha egy vagy két scv javítja a falat míg a marine-ok végeznek az ellenséggel.

3. Korai Banshee-k: Terran taktika, ahol korai cloak (láthatatlanság) fejlesztéssel ellátott Bansheek indulnak az ellenfél harass-olására. Hatásos taktika az ellenfél egységeinek korai kiiktatására és, ha az ellenfél nem készült fel a Banshee-k elleni védekezésre akár a játék végét is jelentheti.

Megjegyzés: Még hatásosabbá tehetjük a taktikát, ha berepülés előtt feltérképezzük (scan) az ellenfél bázisát, így még biztosabban tudjuk majd pozicionálni az egységeinket a védekező egységekkel szemben, mint például photon cannon-ok, turret-ek, stb.

4. Magaslati pontok kihasználása: Terran játékosként hatalmas előnyt szerezhetsz, ha birtoklod a magaslatokat (High Grounds). Sokkal nagyobb esélyed van a túlélésre, ha például a bázisod magaslatán állomásoznak a Marine, Marauder, Tank alakulataid és ott várják, hogy szembenézzenek az ellenféllel, mint ha nyílt terepen kellene
ugyanezt tenniük. Mi több az ostrom módba (Siege Mode) állított tankok rendkívül hatásosak a magaslati védekezésben, hisz még a tényleges csata megkezdése előtt képesek számos ellenséges egységet kiiktatni.

5. Supply Blokkolás / Expek felderítése: Jól működik még a túl merész Zerg Overlordok írtására, a Viking taktika. Egy-két Vikinggel könnyen kiiktathatunk pár elcsatangolt Overlordot, így Supply Blokkolva az ellenfelet. Ha ez nem jön be még mindig használhatjuk a Vikingeket légi felderítésre, megtalálhatjuk az elrejtett expeket és, ha ezek netán védtelenek, földre szállva (Fighter Mode) akár le is szedhetjük az ottani munkásokat illetve az expet magát is. Ugyanígy lekaphatunk pár Protoss Pylont, vagy Terran Supply Depot-okat. Megjegyzés: Amíg a Vikingekkel akciózol, nagyon figyelj a makródra, ne felejts el egységeket gyártani, és építeni, és mindig figyelj a Vikingeidre, ne álljanak egy helyben, mindig tartsd kontroll alatt őket, vagy ha más nem reptesd őket egy kristály mező felé, így ellenőrzés alatt tartva az ellenség expelési szándékát.

6. „Az Avatár Stratégia”: Lényege a gyors Starport kiépítése, és a Marine-ok folyamatos gyártása. Mikor már elég nagy sereget gyűjtöttél össze, indulhat a támadás. A taktika előnye, hogy szinte mindenféle típusú ellenség ellen bevethető, hátránya, hogy szükségeltetik hozzá valamennyi mikró tudás. Biztosnak kell lenned abban, hogy jókor landolnak a Vikingjeid, hogy kitudj szedni kulcsfontosságú épületeket, mint Nexusokat, Hatcheryket vagy egy Command Centert.

7. MMM taktika: A legalapvetőbb Terran taktikák egyike: a Marine, Marauder, Medivac kombináció. Rendkívül hatásos taktika, ami az egységek sokrétüségében jelentkezik meg. Könnyű ütőképes sereget formálni a Combat Shield, Stim Pack illetve Concussive Shells fejlesztéssel rendelkező Marine, Marauder haderőböl, mi több az Engineering Bay-es fejlesztések szinte megállíthatatlan sereget eredményeznek számunkra. Ennél a stratégiánál kulcsfontosságú tényező a Medivacek elhelyezése, ugyanis nem szabad könnyű célpontot képezni velük az ellenség számára, mindig egy kicsit a sereg hátánál kell maradniuk, hogy onnan segítsék elő a támadás eredményességét.

8. Drop stratégia: Az ellenfél állandó harassolására szolgáló taktika, kulcstényező a Medivac, avagy Dropship. A Medivacben elhelyezett egységeket könnyen az ellenséges bázis szívébe juttathatjuk. Droppolhatunk tankokat, ebből ugyan csak két darab fér el a hajóban, illetve Marine-Marauder alakulatokat. Nagy hatásfokkal tehetünk kárt az ellenség muníciós soraiban (probe,scv,drone) vagy elpusztíthatjuk a supply-t nyújtó épületeiket, így hátráltatva a további egységek készítésében. Megjegyzés: Nagyobb mikró befektetéssel hatásosabban kivitelezhetőek a droppok, ha sikerült elérned, amiért mentél, ki is menekítheted a csapataid a Medivacekben, így veszteség nélkül tehetsz szert előnyre.

9. „Thor Páncél”: Csak dicsérni tudom azokat a Terran játékosokat akik alkalmazzák a Thor-okat. Ugyanis, ha a sereged elővédjeként használod őket jelentős védelmet nyújtanak a gyalogos alakulatoknak a pusztító Baneling-ekkel szemben, míg te folytatod a menetelésed az ellenség bázisába. Így tehát különösebb nehézségek nélkül megakaszthatod a Zerg támadások nagy részét, mivel a sereged jelentős része életben marad, míg ő nagy veszteségeket szenved a Thor-ok „élő páncéljának” köszönhetően.

10. Siege Tank pozicionálása: Használd akár védekezésre, akár támadásra a Tankok Siege Modja kitűnő fegyver bármely ellenfelet is nézzük. Rendkívül hatásosak, ha magaslati pontok élén használjuk őket, hisz így könnyedén megálljt parancsolhatunk az ellenséges csapatok előrevonulásának. Ezen felül, ami a támadást illeti, ha az ellenséges ágyúk, illetve seregek hatótávolságán kívül állítjuk fel a tankokat, könnyedén nyomulhatunk előre velük, hatalmas hatókörüknek köszönhetően. Habár a hatókört egyes környezeti tényezők erősen befolyásolnak, mint például a magas növényzet, gázkitörések, illetve ha az ellenség magaslati ponton helyezkedik el, de ezt bizonyos egységekkel könnyen kiküszöbölhetjük, például ha egy Vikinggel berepülünk az ellenség sorai felé, vagy egy jól elhelyezett scan segítségével a tankjaink máris tüzet nyithatnak ezzel meghátrálásra kényszerítve ellenfelünket.

11. Közvetlen környezetünk feltérképezése: Általánosságban, ha egy Protoss vagy akár még egy Zerg játékossal kerüljünk is szembe nem elhanyagolható a saját házunk táját is felderíteni. Főleg a játék korai szakaszában kell erre ügyelnünk, míg mielőtt befejeztük volna a falunkat, nehogy egy proxy pylonnal vagy egy hatcheryvel (ez a ritkább) lepjenek meg minket a saját bázisunkon. Ha ezzel találkoznál 4-5 SCV segítségével könnyedén megszüntetheted a fenyegetést, mielőtt az még eldurvulna.

12. Nukleáris töltetek: Ha egy olyan játékossal akadsz össze aki nem sokat ad a láthatatlan egységek elleni védekezésre, egy jól elhelyezett Nuke könnyedén a te oldaladra billentheti a játék kimenetelét. Egy Medivac segítségével könnyedén eljuttathatod a Ghost-od az ellenfél bázisrára és irányítsd a Nuke-ot a gyártó épületeire, ahol még egy kis szerencsével néhány munkását is kiiktathatod. Megjegyzés: Ha az ellenfeled Terran, egy scan segítségével könnyedén felszámolhatja az ilyenfajta kísérleteket, mindemellett, bármelyik faj a maga Detector-a használatával könnyedén romokba döntheti a Nuke kísérleteket, de ha erre egyáltalán nem készült fel az ellenfeled, csodákat művelhet egy ilyen akció.

13. Változatosság: Az egyik legfontosabb dolog a Terran frakcióban, hogy tudd hogyan használd az egységeidet. Azzal, hogy mindig változatosan állítod össze a játékod lehetőséget nyújtasz magadnak a legkülönfélébb egységeik elleni védekezésben. Hatalmas segítség ebben a Control Group-ok használata, számozd be a fontosabb egységeket, épületeket stb., ezáltal könnyebb az utánpótlás gyártás a harcok során. A megfelelő számozás egyenes kulcs lehet a sikerhez. Megjegyzés: A változatosságba beletartozik a változatos Építési Sorrend (Build Order) is.

14. STIM PACKS!: A leghatásosabb eszköz amit Marine-oknál és Marauder-eknél használhatunk, különösen akkor, ha még Medivac-ek is társulnak gyalogosainkhoz. Amikor a Marine-Marauder sereg rendelkezik a megfelelő légi-támogatással, ami képes a gyógyításukra, gyakran sokkal eredményesebb, ha kicsivel a csata előtt használjuk a Stim Pack-et, így a Medivac-ek már hamarabb rendbe hozhatják katonáinkat, és egy kicsivel még nagyobbat üthetünk oda az ellenfélnek.

15. Pálya kontroll: Ha azon kapod az ellenfeled, hogy befalazta magát a báízisára és azt várja, hogy te támadj, akkor a leghatásosabb és legegyszerűbb taktika a pálya felett megszerzett kontroll. Helyezd ki a sereged a bázisodon kívülre és kezd el bekebelezni a pályát, foglald el az expeket és a watch towereket. A legjobb sereg erre Marineból, Marauderből, Siege Tankból és egy pár Medivac-ből masszív szárazföldi alakulat, mindemellett persze egy-két Viking sem árt, hogy ellenőrzés alatt tartsd a légteret és hogy megakadályozd ellenfeled terjeszkedését is. Megjegyzés: Ne hagyd, hogy az ellenség kijátsza a sereged és egyenesen a bázisaid ellen indítson támadást; mindemellett bizonyosodj meg róla, hogy ellenfeled nem tud expelni, legyen mindig egy munkásod minden bányahelynél.

16. A Raven: Egy meg nem értett egység, pedig változatosságából kifolyólag rendkívül hasznos taktikákkal szolgálhat a Terran haderőnek bizonyos esetekben. Nagy mértékben sebezhetjük az ellenfél gazdaságát a munkások soraiba droppolt auto-turret-ekkel, láthatatlan egységeket fedhetünk fel detector képességével, távolsági egységeket tehetünk sebzésképtelenné Point Defense Drone-ja segítségével, Heat Seeker Missile képességével pedig nagy számú ellenséges csapatokat tehetünk a földdel egyenlővé pillanatok alatt. Ezen funkciói segítéségével hadseregünknek hatalmas alkalmazkodóképességet nyújt rengeteg barátságtalan helyzetben. Megjegyzés: Raven használata különösen jövedelmező, ha az ellenfél Protoss és Dark Templar-okkal akar kárt okozni nekünk, ugyanis nem kell energiát pazarolni a folyamatos scan-elésre.

Forrás: Battle.net fórum


Promie Motz

Életcélom megélni a Starcraft azon epizódját, amiben a Zergek elfoglalják a Világmindenséget... XD

Comments (11)

  • protos_drone

    |

    A legjobb a 3+ reaper nitro packkal? Én kérem nem olvasom tovább!

    Reply

  • docsa

    |

    Válasz protos_drone #1 üzenetére:
    ahogy látom eddig a pontig se nagyon olvastad el 😀

    Reply

  • dudi

    |

    BTW kimaradt a ghost EMP protoss ellen 😀 szerintem több mint alap, messze a legerősebb fegyver protoss ellen.

    Reply

  • Peter1984

    |

    Köszi Promie jöhet még

    Reply

  • Promie Motz

    |

    kamforka érdeme az egész, én csak kerestem valamit, amit a Blizz is linkelt, hogy szerintük érdemes elolvasni

    Reply

  • ZsoL

    |

    Nice, nem talaltam benne helyesirasi hibat 🙂 Nekem a zerges iromanyok jobban tetszettek amugy. Szerintem jobban osszeszedettek voltak…

    Gz a diamondhoz Promie 🙂

    Reply

  • Promie Motz

    |

    Terranból nem találtam olyan jó fordításra váró anyagot, amit javasolni tudtam a többieknek. kamforka meg jól tudni írni 🙂

    Reply

  • Kamfor

    |

    Amit hozzáfűznék a témához az talán annyi, hogy ezeket a leírásokat általában bronze-silver-gold ligás játékosok készítik, szerkesztik és hát ne várjunk tőlük nagyhatalmi tényezőket, tényleg az alapokat szedik össze az abszolút kezdőknek, és az is igaz, hogy sok hiányosság van a leírások többségében. De le a kalappal előttük, más nem nagyon szánja ilyenre a fejét.

    Reply

  • Darkknight

    |

    Az itt írt taktikák kb 2 hét játék, vagy 5-6 replay megnézése után már elsajátíthatók. A zerges tényleg jó volt, ott voltak számomra új dolgok.

    A zergnél kisebb trükökket írtak le, nem pedig bo-kat, ami ég és föld, és előbbi teszi igazán élvezhetővé a játékot (ahogy a második kommentár írta, EMP) utobbi meg ízlés kérdése.

    Pl. Raven-ről lehetne egy kisebb essay-t írni, ez a „használjuk mert jóóó” elég sovány. :S

    Reply

  • Pyrox

    |

    Annak ellenére, hogy ezt gold, silver vagy bronz ligások gyártják simán fel lehet ezzel a taktikával jutni magasabbra! Szerintem nagyon hasznos leírás és bár én tudtam ezekről, biztos van olyan akinek rengeteget segít és jó érzés, hogy így törődnek a kezdőkkel! Bár a Build Orderek hiányoznak, de ha jól emlékszem volt már erről ilyen post, de ha az alapvető taktikák itt vannak, lehet jobb lett volna még egyszer hozzájuk csapni a teljesség kedvéért. Én legjobban zergel tudok játszani és azt hittem tudok róla mindent, a zerges leírás mégis valahogy felnyitotta a szemem. Nem lesz szerintem ez a terranos kézikönyvnél se, így tényleg hatalmas köszönet aki veszi a fáradtságot, hogy ezeket összefoglalja! 🙂

    Reply

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.