A Magyar SC2 helyzete I. – miért jó az ENWL?

nf.purple . Hírek 1993

Már jó ideje tartozom nektek egy hosszabb lélegzethungarysc2felvételű cikkel a magyar SC2   helyzetével kapcsolatban. Igen jól olvassátok, tartozom, ugyanis mióta a játék megjelent, folyamatosan próbálom a magyar SC2 helyzetét javitani, segiteni illetve a játékosok pályáját egyengetni. Tartozom nektek, hiszen ti vagytok akik a játékot játsszátok, a cikkeinket olvassátok, közvetiteseinket nézitek – igy értelmet adva munkánknak, dolgainknak, nekünk SC2 magyar adminoknak. Az alábbiakban a cikk első részét olvashatjátok, amely a magyar SC2 helyzetével illetve az MSCL-el és az ENWL jövőjével foglakozik. Előre figyelmeztetek mindenkit: hosszú lesz.

Csapjunk bele!

Rengeteg kérdés merült fel az utóbbi időben, fórumokon és ingame, amelyek többsége megválaszolatlan maradt, többek között az én hibámból is, illetve talán a rossz összjátéknak köszönhetően. Mit is értek ez alatt?

A magyar SC2 sajnos nagyon nehéz helyzetben van. Kevés játékosra kevés aktiv, tapasztalt admin jut. A kevés játékos közül kevesen tudnak igazán jó szinten játszani és még ők is messze állnak a nemzetközi élvonaltól. Másik oldalról a kevés aktiv admin aki van, leterhelt,  illetve motiválatlan. Az új adminok még nem rázódtak bele, támogatásukra, “nevelésükre” pedig nincs kapacitás.  Mi ennek az oka? Vegyük sorjában:

A kevés játékost azt hiszem nem kell ecsetelni, egyszerűen kevesen vagyunk magyarok és a kevésből kevesen engedhetik meg maguknak a játék miatti új gép beszerzését.  Talán napi 300 játékos lehet a szerveren. Ez pedig a többi “nyugati” országhoz nézve édeskevés, főleg ha azt vesszük, hogy a 300-ból hányan tudnak “jó” szinten játszani.

Nehéz a helyzetünk a WoW kiegészitő megjelenése miatt is.  Rengetegen választották inkább a legújabb raid partykat, ahelyett, hogy SC2-znének. Többen kérdeztétek miért? Nos erre egészen egyszerű a válasz: azért mert az SC2 nehéz játék.  Nehéz sikereket elérni, sikerek nélkül pedig elfogy a lelkesedés. Lelkesedés nélkül pedig gyakorlásról, fejlődésről pedig már kár is beszélni. Ehhez a részhez még vissza fogok kanyarodni, de most lássuk a másik felét, mi történt az “ellátó” oldalakkal?

Az utóbbi félévben csöndesen végignézhettük a replays.hu lassú halálát.  Az OGC-s váltás és a nem megfelelő adminok kinevezése pedig előrevetitette ezt a szomorú véget. Ezzel nem szeretnék senkit megsérteni, de azt hiszem jobb ha nekem elhiszitek, hogy van aki egyszerűen nem erre való. Egyedül pedig senki nem szeret egy közösségért dolgozni, ami teljességgel érthető.  Ehhez hozzájön, hogy sajnos az SC2.hu nagyon lassan tudott kifejlődni a “kazuár” honlap mivoltából. A magyar SC2-es ellátó felület katasztrofális helyzetben van és most nem csak az sc2.hu mára már elavult designjára gondolok.  Be kellett lássak én is sok dolgot, illetve be kellett lássam sok hibámat is ezzel a témával kapcsolatban! Persze megoldást is keresni kellett. Igy jött létre az MSCL, illetve az ENWL. Ám nem minden habostorta, nem ám.

A megoldásokat, amiket kitaláltam (kitaláltunk) sajnos nehéz megvalósitani, vagy egyre nehezebb. Az MSCL-t azért alapitottuk, hogy ezt az “áldatlan” állapotot megszüntessük, illetve a magyar sc2, és sc2 eSport modern, megfelelő támogatást kapjon. Ám a semmiből előhivni ezt, olyan feladatnak bizonyul, amihez talán a fanatizmusom és elivatottságom kevés lesz.  Vagy mégsem? Olyan munka ez, ami hálátlan, semmiféle pénzt nem várhatunk belőle, csak a játékosoknak készül, értük van. Jár mellé kiadós kritika, és támadás és persze iszonyatos mennyiségű munkaóra.  Persze, kell a véleményezés, de vannak akik a maguk  troll módján hatalmas károkat tudnak okozni – az adminok lelkesedésében. A lelkesedést már emlitettem, nem kell magyaráznom, hogy anélkül lehetetlen dolgozni bármit is.

Itt most meg kell jegyezzem azt is, hogy többek között ezért is került az MSCL a nemzetközi vonulatra, ezért indult az ENWL – ugyanis csak magyaroknak egyszerűen nem éri meg csinálni. Kevesen vagyunk, aztán a “hálátlanok”, akiknek aztán nem sok köze van hozzá megnehezitik a dolgot, illetve számszerűen és érdemben szponzort találni egy ilyen “apró” közösségre – lehetetlen. Igy a terv a következő lett: nemzetközi oldalt létrehozni, amely “európai” és majd magával rántja a magyar közösséget is, szponzorral, toronyórával meg a lánccal. Azt hiszem ez a terv az ENWL-el félig meddig sikerült. Minden országban hatalmas lelkesedéssel fogadták a kezdeményezést és a “komolyabb” helyeken bizony ezrek nézték az adásokat. Jó olvasni többek lelkesitő hozzászólásait, jó látni, hogy van rá érdeklődés és persze jó volt látni azt a 140 magyar nézőt a legutóbbi közvetitésen, annak ellenére, hogy nem volt magyar “érdekeltség”, azon kivül, hogy mi szervezzük a ligát. Ám mig az egyik szemem nevet, addig a másik sir:  mi magyarok nem jutottunk be a legjobb 8 közé, mutatva azt, hogy bizony még van mit fejlődnünk, nekünk játékosoknak. Ám a cél most leginkább az, hogy a közösség, a magyar közösség fejlődjön, közvetve.

Adalék:  talán nem kell senkinek bemutatni, hogy hány liga és hány tournament  startolt el az utóbbi egy évben.  A teljesség igénye nékül: GSL, CraftCup, Zotac, Competo, TSL, ESL go4sc2, ESL Sennheiser és még jópár. Szinte minden napon van valamilyen verseny, az SC2 esport pezseg és tobzódik versenyekben. Egyetlen kitörési lehetőség van számunkra csupán: egy nemzeti – nemzetközi verseny szervezése mint az ENWL.  Akkora szerencsénk van, hogy nem hiszitek el (kicsit én sem), ugyanis az ESL-nek, illetve a GG.net-nek minden lehetősége megvolt rá, hogy beelőzzön bennünket ezen a téren, mégsem tették. A GG.nettel sikerült megegyezni, az ESL pedig egész egyszerűen nem vette észre, hogy mekkora töltet van a nemzetek közötti Európa, illetve Világbajnokságokban. Egyelőre mindenki az 1v1 tornákat erőlteti, igy lehetőségünk adódik, hogy a semmiből valami igazán nagyot alkossunk – mi magyarok.

Ezért aztán, most jó hosszúra nyúlt és kissé nyers és negativ bevezető után lássuk, mennyire vagyunk ettől a céltól? Nos sajnos nagyon messzire. Többek között országunk jelenlegi állapota sem kifejezetten megfelelő az ilyesféle célok megvalósitására. Ha nincs pl. AdamoA és a professzionális programozása – ingyen, akkor az egész terv dugába dől, hiába kapartam össze Európa  majd összes valamirevaló válogatottját, amelyek többek között az ENWL indulásának hirére alakultak meg.  Igy most ott tartunk, hogy van egy félkész oldalunk illetve egy nagyobb kupac játszani vágyó nemzeti válogatott, akik alig várják, hogy a verseny komolyságát megillető szervezés jöjjön létre. Ez csupán az ENWL, még MSCL ről szó sincs, amely újabb rakat munkát és felelősséget fog a nyakunkba zúditani.

Ezért most kérnem kell. Egészen pontosan támogatást – tőletek. Ti, akik olvassátok ezt a cikket, Ti, akik napjában játszotok SC2-vel, vagy azok, akik csak fel-felnéztek customozni kicsit, ám érdeklődve figyelitek a válogatott, vagy a nagy nemzetközi  versenyek fejleményeit: Tőletek, a magyar sc2 közösségtől kérek most támogatást. Mindenki gondoljon bele, mit is szeretne itt? Szeretné, hogy sikerüljön a tervünk? Amely mindannyiunkért van, sikere a magyar SC2 illetve a magyar eSportnak akkora  löketet tud adni, amelyre még nem volt példa idáig.

A támogatást pedig, hogy értem? Küldjek pénzt? Akár. Irjam be, hogy hajrá magyarok? Naná. Jelentkezzek szerkesztőnek, adminnak? Egészen jó! Van ismerősöd, apud anyud szomszéd akinek olyan cége van aki szponzorálna? Miért nem szóltál eddig?:)

Mindenki nézzen magába és mérlegeljen: mit tudna hozzáadni a magyar szervezéshez, a magyar közösséghez? Mert támogatásra és segitségre most nagyon – nagy szükség van! A terveink megvalósithatóak – de rá kell jöjjünk, hogy csak közösen fog menni, másképp sehogy se, s bizony lesz aki átfogja venni a helyünket, ha most nem hozzuk össze. Kérlek titeket, agyaljatok ezen, kérdezzetek, irjatok! Fórumba, az mscl-es emailemre, vagy addoljatok bneten , ha láttok beszéljünk róla. Rengeteg ötlet és fejlesztés igy jött létre és biztos vagyok benne, hogy még sok – sok más van ami csak megvalósitásra vár! Szükségünk lesz profi streamre, kommentárokra, vodokra, ahogyan ezt a fórumban már sokak kifejtették, ugyanis egy-két darab nem lesz elég! Figyelni kell a minőségre, szólni kell egymásnak, miben tud jobb lenni, segiteni kell, hogy fejlődjön. Hireket kell irni, adminolni kell, illetve a már megirt hireket javitani kell, a kezdő adminokat támogatni kell. Szükség van szponzorációra is – a Ti részetekről.  Ezer és egy dolog, amiben szükség van!

Nagy lehetőségek előtt állunk és képesek leszünk megcsinálni. Csak hallassátok a hangotokat, mérjétek fel, hogy miben tudnátok segiteni és ne habozzatok.

Hajrá sc2.hu! Hajrá magyar eSport!

msclesportlogo

(A következő cikkben a válogatott viselt dolgait fogom körbejárni. Irni ide lehet: mscl@mscl.hu / bnet: nfteamPurple.188 –  és nem utolsó sorban kommenteljetek)


nf.purple

[url=http://sc2sig.com/profile/eu/228154/1/Purple/][img]http://sc2sig.com/s/eu/228154-1.png[/img][/url] [url=http://sc2sig.com/profile/eu/228154/1/Purple/[/url]

Comments (71)

 • Bahama

  |

  Remélem hogy minél több tervetek, és elképzelésetek sikerülni fog.
  Sok sikert kívánok hozzá!

  Reply

 • pinyo

  |

  MInden tiszteletem azé akik időt és pénzt áldoznak a közösség fejlesztéséért, sajnos én magam nem beszélek olyan szinten idegen nyelvet,hogy segíteni tudjak, anyagilag sem állok a helyzet magaslatán,viszont Purpnek teljesen igaza van abban hogy kell a motiváció. Pont a minap olvastam nevek nélkül az egyik lelkes VODkészítőnk egyikének a VOD-ja alatt,hogy ez szar meg minek csinálja. Más munkáját könnyű kritizálni, teszik ezt általában olyan nagyokosok akik elméletben mindent tudnak,de nem tesznek semmit, vagy nem is tudnának. Ha nem is tetszik a dolog akkor mondjuk el,hogy én ezt csinálnám másként,vagy erről beszélnék többet,de mások napi több órás munkáját ne tegyük már tönkre!

  Én úgy érzem,hogy az alkothat csak negatív véleményt más munkájáról aki úgy érzi hogy ő jobban tudná csinálni.
  Kritizálni meg csak az kritizálja a másikat aki csinálja vagy jobb esetbe vele csinálja.

  Hajrá mindenkinek aki a közösségért dolgozik!

  Reply

 • ...eviL

  |

  túl hosszú! nem olvasom el! : – D!

  Reply

 • 84Noname

  |

  ennyit várhatsz egy hun A-tól…nesztek perspektíva 😀

  Reply

 • L4.ZsukoV

  |

  Várható volt, hogy az MSCL ebbe az irányba fog menni, mert MO.-on kevés a … Azonban egy jól kiépített rendszerrel és az erős közösséggel valóban nem lehetetlen vállalkozás.

  Best wishes!

  Reply

 • Eyesis

  |

  Sziasztok,

  Én is sok sikert kívánok a dologhoz. Én többnyire csak a GSL-t követem, sőt ott is inkább csak R8-tól, de a magyar válogatott meccseit is megnéztem, már amelyikről volt VOD is.

  Sajnos én sem vagyok azon a bizonyos “jó” szinten, és tényleg szívesebben próbálok 2v2-zni haverokkal, meg custom gamezni, mint stresszesen 1v1-ezni. Nem igazán értem mégis mennyi meccs, pont, győzelem kell, hogy feljebb kerüljek a bronzból, és bár arany ligásat is vertem már meg ezüstöt, volt már, hogy bronztól kaptam ki.
  Na most jön az amire én per pill vágyom.. Ha Ti is szeretnétek erősebb válogatottat, akkor nem próbáltok meg “pro”-kat fejleszteni? Pl. mondhatnátok custom map-eket, amikkel érdemes gyakorolni, mint pl Multitask trainer… esetleg ilyen technikákat bemutató videókat készíteni kimondottan magyaroknak 🙂 Én pl nem tudok feleslegesen kattintgatni, és érdekelne, hogy felesleges kattintások nélkül kb milyen apm kell ahhoz, hogy azért közel legyen valaki a “jó”hoz, illetve, hogy a válogatott pl hogy fejlesztette ezt a skillt?

  Van még egy kérdésem… Miért jobb egy stream, mint mondjuk pár órával esetleg nappal később egy nagyságrendekkel jobb minőségű nem live video? Szeirntem sc2 esetében nem annyira égető mindent azonnal tudni, vagy tévedek?

  szóval hajrá!

  Reply

 • nf.purple

  |

  Válasz Eyesis #6 üzenetére:

  Az első lépést mindenkinek magának kell megtennie. Kitartás kell. No meg sok győzelem 🙂 Ehhez pedig gyorsaság és pontosság. Nem kell multitask trainer, inkabb csak erőltetni kell magadra, hogy a BO-t pontosan hajtsd végre, még akkor is ha közben az ellenfél szedője zavar, meg akkor is ha támad – na igy fejlodik a multitask. Sok reppet is kell ám nézni! No meg játszani játszani játszani. Az 1v1 meg stresszes, azért szeretjuk 🙂

  Livestream: aztiszem egy nagy fontosságú meccset jobb Live adni, mint “ismétésről” nézni nem? A minőséggel egyetértek, próbálunk jobbat! Remélhetőleg mostmár rendeződni fog az ENWL-es vodok készitése. Itt is szeretnem megjegyezni, hogy szabadon lehet késziteni vodokat, magyarul-angolul is – hátha valaki tényleg jó? Érdemes megpróbálni.

  Reply

 • Gaby

  |

  Esetleg még amit lehetne tenni a magyar e sport fejlődéséért vagy legalábbis hogy külföldiek is nézzék az ENWL-t hogy magyarországon az ENWL-ről nem csak magyar streamet, vodot csinálunk hanem angolt is.

  Reply

 • Maigowanin

  |

  Válasz Eyesis #6 üzenetére:

  Sajos ez nem olyan egyszerű, mert az ilyesfajta befektetett munka az emberek kiképzésének hatásfoka nagyon alacsony.Pár példa: Rájön az ember idő közben hogy áhh neki mégsincs meg a képessége hogy 150 APM et kinyomjon,nincs annyi ideje hogy mind ezt szinten tartsa,kijön a Mass Effect 3. és még sok más.És aki foglalkozott veled kidobhatja a sok időt a kukába.Egy bizonyos szintre neked kell felérj.És utána jön “profizmus”.Teljesen szubjektív vélemény én így látom ezt a dolgot épp ezért nem nyaggatok én sem senkit, mert nekem kell odáig eljutni.Aztán majd onnan lesz segítség.hiszen ott kezdődik el a “profizmus”. 🙂

  És minden tiszteletem a tiéd Purple és a társaid akik csináljátok ezt. Le a kalappal. Sok sikert kívánok, és várom a fejleményeket legfőképpen a VODkat az nw-kről. 😀

  Reply

 • msmk

  |

  Válasz Eyesis #6 üzenetére:
  “Ha Ti is szeretnétek erősebb válogatottat, akkor nem próbáltok meg “pro”-kat fejleszteni? Pl. mondhatnátok custom map-eket, amikkel érdemes gyakorolni, mint pl Multitask trainer… esetleg ilyen technikákat bemutató videókat készíteni kimondottan magyaroknak 🙂 Én pl nem tudok feleslegesen kattintgatni, és érdekelne, hogy felesleges kattintások nélkül kb milyen apm kell ahhoz, hogy azért közel legyen valaki a “jó”hoz, illetve, hogy a válogatott pl hogy fejlesztette ezt a skillt?”

  Tudom ajánlani Day[9] műsorát. Kell hozzá egy jó angol tudás, de sok érdekes és hasznos dolgot mond azoknak a játékosoknak, akik nemrég kezdték vagy még nem nyomtak rts-t komolyabb szinten és fejlődni szeretnének.

  http://day9tv.blip.tv/

  és akkor ez már kicsit off:
  http://www.youtube.com/watch?v=BXY6OZsA4TA

  Reply

 • Foccer

  |

  Repeket lehet feltölteni ide is: sc2replays.jmk.hu Igaz még nincs készen az oldal, de az alap dolgokat tudja. Lehet feltölteni és lehet letölteni 🙂 A repeket lehet felhasznó és liga szerint rendezni.

  üdv, föccer

  Reply

 • Atlasy

  |

  Jó kis olvasmány volt. Örülnék, hogyha tényleg minden ENWL meccsről készülne vod, mert nem tudok streamet nézni meg még sokan mások (személy szerint azért mert szar a sávszélességem, mások meg gondolom azért mert akkor épp nem a gépnél tevékenykednek). Csak a Lo. vs Mo.-t sikerült még néznem anno…

  Hajrá sc2.hu! Hajrá magyar esport! Remélem minden elképzelésetek megvalósul, és Mo. lesz Korea2 😉

  Reply

 • Secondborn

  |

  Őszintén szólva és sajnos csak custom-ba szoktam huzamosabban játszani, de ami az SC2 magyar közösséget illeti, az oldal Wiki-jért továbbra is mindent megfogok tenni.

  Amúgy a WoW-ot nem kell belekeverni, személy szerint én pontosan a Cataclysm kiegészítő miatt dobtam ki az egész játékot.

  Reply

 • nf.purple

  |

  Válasz Secondborn #13 üzenetére: rendben terjeszd ezt a hozzáálást kérlek 😀 a wikihez meg jó munkát!

  Válasz Atlasy #12 üzenetére: a reppekért nálam lehet sirni, akinek van hozza vasa, szabad az út!

  Válasz Foccer #11 üzenetére: nagyon jó kezdeményezés! megteszed hogy felveszel msnre? a cimem purpled “kuk” freemail.hu koszonom!

  Válasz Gaby #8 üzenetére: eleddig lengyel, olasz, román, francia, német adásaink voltak, osszedolgozva a nemzetek castereivel. Természetesen lesz angol is, de abból is kevés egy, szeretnénk még tobbet. Ám az elvárások itt nagyon nagyok, próbálunk megnyerni egy elismert caster az ENWL-hez.

  Reply

 • CloneCorn

  |

  Az elgondolással sosincs gond csak a megvalósításnál jöhetnek akadályok /anyagi,emberi,+a szemétládák akik mindent szeretnének tönkretenni…/ Azért lelkesítő beszédnek nagyon faja. off: Valahogy el kéne jutni a TVhez elég ha éjfél után csak két óra közvetítés lenne és olyan e-sport lenne, hogy nem hinné el senki se….

  Reply

 • ZsoL

  |

  Válasz Foccer #11 üzenetére:
  mivel olvasod be a replayeket?

  Reply

 • Eyesis

  |

  Válasz Maigowanin #9 üzenetére:
  Félre értettél én nem személyi edzőre gondoltam 🙂 Hanem, hogy leírja egy pro magyar pl, hogy Ő mivel gyakorol, hogy gyakorol, mennyit spammel, mikor találja ki a BO-t, jaték elején, vagy közben is változtat, ha úgy adódik, amit 100, meg száz kevés magyar elolvas, megnéz, megfogad, és gyakorolni kezd ezerrel, aztán ki tudja, lehet megváltozik a top 100-as lista összetétele 😀

  Reply

 • L4.ZsukoV

  |

  Válasz CloneCorn #15 üzenetére: Az a baj, hogy vannak ennél sokkal érdekeltebb műsorok is, mint a póker.
  Mellesleg nem tudom ki néz/nem néz TV-ét, de arányaiban jobban járnánk ha lenne egy 4-5 fős csoport, aki egy stream csatornán keresztül adná a műsorokat akár napi szinten.

  Reply

 • Thomas_cs

  |

  Válasz Eyesis #17 üzenetére:
  Nem tudom mekkora munka lenne csinálni egy olyan pályát, ahol lehet gyakorolni a build order-eket, beletéve egy olyan csavart, hogy közben véletlenszerűen támadna a gép. Valami hasonlóra gondolok mint a multitasking trainer. Szerintem nem csak én vagyok ebben gyenge, hanem van rajtam kívül is egy pár player 🙂 .Addig simán megy a build, amíg minden csendes, de ha valami váratlan történik, általában leb***om az egészet, mert elkezdek kapkodni.
  Ezt most lehet nem jó helyre írtam, akkor bocsi, de nem találtam a forumon ilyen topikot.

  Reply

 • Utopia

  |

  hüha, én is elolvastam ^^ nagy nehezen!

  hajrá magyarok! ha már wiki-t olvasok? ENWL-t wikipédiábian miért nem lehet felsorolni? ha ti írnátok egy magyar cikket, és mindenki aki tud anyanyelvi szinten egy külfödli nyelvet, le tudná fordítani. hiszen az ESL meg a GSL is fent van wikin 😉 értitek… ez most konkrétan a magyar közösségen nem javítana semmit, de a külföldi érdeklödést még egyszer meghajtaná.

  a német pártot én is át tudnám venni (ha nem találtok más valakit ^^) itt németben élek/éretségiztem, es járok is egyetemre. üdv

  Reply

 • Metsatoll

  |

  Én annyit segitek hogy gamelek ezerrel:) hajrá

  Reply

 • Gergoo

  |

  Hajrá magyarok!

  Reply

 • Thomas_cs

  |

  Válasz Thyroid #23 üzenetére:
  Igen, csak itt annyira béna a gép, hogy beállítom 6-pool-ra, meg is csinálja, csak épp nem támad.Az expet meg a main mellé teszi 🙂 .

  Reply

 • Thyroid

  |

  Válasz Thomas_cs #24 üzenetére:
  akkor a 6pool időpontja szerint állíts be támadási hullámot 6 lingre éssatöbbi
  bár inkább hagyjuk ne offoljuk a topikot

  Reply

 • Eyesis

  |

  Válasz Thyroid #23 üzenetére:
  köszi, pont ilyesmikre voltam én is kíváncsi 🙂

  Reply

 • Atesz

  |

  ENWL megszervezése szerintem hiba volt, mert ahogy irod is kevesen vagyunk és hiába “huzna” minket magával az europai eSport kevés emberből nem lehet sokat kihozni. A magyar sc2-nek addig nem lesz igazi támogatottsága amig nincs minimum 2-3ezer ember akit érdekel, sajnos. A lelkesedés jó, de nincsenek meg hozzá az anyagi lehetőségeink. De ez nem azt jelenti hogy ne csináljunk semmit, csak látni kell a határainkat. Szerintem elöször az ismerősöket kellene bevonni a játékba hogy többen legyünk valamit a gyengébbek oktatását kellene megoldani. Ha kevés játékosból van sok jó gémerünk akkor mindjárt jobban fogunk állni. Ezért fel is ajánlom hogy foglalkozom 2-3 gyengébb (értsd diamond alatti) zerg játékossal. Aki szeretne tanulni az irjon nekem Atesz.930.

  Reply

 • valaki8

  |

  A magyar sc2-ből hiányzik egy húzóember. Aki ott van minden tournamenten a top16-ban, esetleg előrébb is. Akinek már ismerik a nevét, és ha azt hallják, hogy Hungary, akkor egyből eszükbe jut mint pl. Dimaga, White-ra, Kas és Strelok esetében Ukrajna. Ukrajna semmivel sincs könnyebb helyzetben, sőt mondhatnám Romániát is. Mégis van egy Deathangelük vagy egy Nightendjük. Egyszerűen átlagos játékosokra nem lehet építeni. Kell egy ember akit a casualok is szívesen néznek bármikor, mert magyar.

  A tournaments részhez pedig : pénz pénz pénz. Képzeljétek magatokat más EU top playerek helyében. “Na valami Hungary országok közti versenyt szervez, menjünk? Oké, mit kap az első? Semmit. Akkor kit érdekel?” Ezért sem lehetett komolyabb aktivitást láthatni a top playerek részéről. Funolgatni lehet persze, de ez a liga elvileg komolyabb lenne.

  Reply

 • xmen

  |

  Válasz valaki8 #28 üzenetére:
  Igazság szerint lenne ilyen ember,aki sc2be is meg tudná csinálni amit sc1be aka Sziky.
  Hamár itt tartunk hogy kevés a jó játékos megnéznék egy ilyen lu-t sc2be is mit csinálnának:
  -sziky
  -fless
  -pezsmapatkany
  -noname
  -skyline
  -vorti
  -Kashu

  ez így ütne

  enwl sorsa meg idővel úgyis eldől.

  Reply

 • Atlasy

  |

  Válasz valaki8 #28 üzenetére:
  ja végülis csak annyi előnyük van, hogy 3x annyian vannak mint mi. Gondolj bele, ha 3x ennyi jó játékosunk lenne… vagy három aktív Damnosaurusunk :DD

  Reply

 • Damnosaurus

  |

  Válasz xmen #29 üzenetére:
  azt azért ne felejsd el ez mar nem sc1 és sc2be mostmár 10x nehezebb top lenni, erősebb a mezőny és többen játszanak komolyan mint valaha sc1be (EU)

  Reply

 • valaki8

  |

  Válasz Atlasy #30 üzenetére:
  De nagy hülyeséget mondtál. Svédország lakossága 10 milla alatt van és nézd meg.

  Reply

 • sweeping

  |

  Válasz valaki8 #32 üzenetére:
  De sokkal nagyobb népszerűségnek örvend az sc2, és ezen van a hangsúly

  Reply

 • valaki8

  |

  Válasz sweeping #33 üzenetére:
  És mit számít a tömegek érdeklődése abban, hogy 1-1 player kiemelkedjen? Ja hogy semmit? Kétlem, hogy az újonnan jött playerekből lennének a prók. A mostani prók mind Sc1-es és W3-as múlttal rendelkeznek. Ez a mag itt is megvan.

  Reply

 • pageup91

  |

  A svédek egész nap csak játszanak, mert ha kimennek az utcára befagy a seggük xD

  Reply

 • Geo

  |

  Válasz valaki8 #34 üzenetére:
  ha tomegeket erdekli az sc2, akkor lesz szponzor. Ha lesz szponzor lesz motivacio uj tehetsegeknek, regi proknak jatszani. Ha azok jatszanak kiemelkedhet kozuluk valaki. Ja es amugy nekem nincs komoly BWs multam ha mar ott tartunk, szal vannak ujonnan jott jatekosok.

  Amugy nem szamit sem a lakossag, sem mas igazabol, csak elhivatottsag hogy jatsz addig amig fent leszel a topon, es tudatosan gyakorolj, ne csak jatszadozz.

  Pl Romaniabol emlitettetek Deathangelt meg Nightendet, DAnak tobb mint 4k jatszott meccse van, annak ellenere hogy van rts tapasztalata amire epitsen startbol, Nightendnek azt hiszem talan meg tobb is, de az o profiljahoz nincs hozzaferesem. Ezen kivul van meg ott 1-2 ember aki kevesbe tehetseges de szinten 4k meccs folott jar. Vagy Angliaban pl hatarozottan nepszerutlen az sc2, ez Demuslimot nem akadalyozta meg hogy az 5 legjobban kereso europai gamer koze kuzdje fel magat (meg ha most el is torte a kezet szegeny kocsmazaskor)

  Ha magyaroknal lenne nehany tapasztalattal rendelkezo gamer aki belenyom 4k gamet, itt is lenne kb Deathangel szintu jatekos nem1, de nagyon keves nalunk a mass gamer.

  Reply

 • Atlasy

  |

  Válasz valaki8 #32 üzenetére:
  De hülyeséget mondtál b ! És svédország mióta közép európa????!!! Nem tudom, de az ilyen fejlett országokban támogatás is van. De itt ukraj rom és Magyarország 🙂 semmi. Nem törődik senki se a játékkal…

  34-esre
  Ott ahol valami népszerű ott azt többen ismerik ergó többen játsszák ebből meg azt következik több a pro LOL

  UPD: Látom Geo is leírta 🙂

  Reply

 • valaki8

  |

  Najó nem írok többet, felesleges. Magyarázzátok csak a bizonyítványt, sírdogáljatok, hogy Magyarország így meg úgy, meg az emberek nem szeretik az SC2-t. Soha ilyen jó lehetőség nem volt még a történelemben, hogy ennyi embernek megadatott az esély, hogy pénzt szerezzen egy játékból kupák és/vagy szponzorált klán útján. Korea is sokkal közelebb került. Erre itt jöttök azzal, hogy máshol mennyi a szponzor. Könyörgöm, valamit fel kéne mutatni, hogy valaki egyáltalán szóba álljon veletek. Pont most van az az időszak, ahol származástól, lakhelytől függetlenül bárki eredményeket tud elérni ha megvan hozzá az eltökéltsége és a tehetsége. Na de mindegy, jó kupázgatást meg hasonlókat.

  Reply

 • Geo

  |

  Válasz valaki8 #38 üzenetére:
  nem azert, de en is ezt mondtam. Vagyis egyik fele ez, hogy barki megtehetne, de nincs senki aki odaulne 4k gamet lenyomni, masreszt nincs szponzor, igy nem lesz sikerelmeny nagyon sokaig, csak ha mar annyira annyira toppon vagy hogy europai kupakbol tudsz penzt szerezni. Ha lennenek kisebb magyar dijazott veresenyek biztos az oreg BWs prok megprobalnanak profitalni belole

  Reply

 • Metsatoll

  |

  Válasz xmen #29 üzenetére: vorti aztán nagyot ütne 🙂

  Reply

 • Skynet

  |

  Az én véleményem, hogy több figyelmet kellene fordítani a diamond alatti játékosokra. Nem feltétlenül azért, hogy egy hónap múlva már masterligás legyen belőlük, hanem mert ők képezik a közösség nagy részét. Írtátok, hogy más országokban több ezren nézik ENWL-es streameket, mi pedig 200 se nagyon. Szerintetek kik nézik a streameket ott… (biztos nem csupa masterligás) Valamint, ha szeretnétek támogatókat, ahhoz minél nagyobb közösség kell.

  Ami szerintem sok embernek sokat segítene:
  – tanító VOD-ok (nem feltétlen kell újakat csinálni, rengeteg van a neten, rendszerezett link gyűjtemény is sokat segíthet)
  – E/1 VOD (kevés ilyen van, de ezek sokat tudnak segíteni, hogy egy pro játékos épp mit is csinál, hogy multitaskol …) (hangot nem kell online hozzátenni, utána más is rámondhatja)
  – több verseny (esély játszani a legjobbakkal)

  Reply

 • xmen

  |

  Válasz Damnosaurus #31 üzenetére:
  igaz,de már más leírta hogy az élmezőnyt nem igazán befolyásolták az ujak 80%régi a mezöny

  hát igen most hogy többen leírták a szomorú igazság hogy nálunk nincs nagyon jövője az esportnak érdemi szinten

  Válasz Metsatoll #40 üzenetére: Sajnálom hogy nem vagy benne a felsorolásba,bw-zni amúgy se tudtál,vorti meg szvsz szarááverne. (meg a többi is a listán)

  Reply

 • valaki8

  |

  Válasz Geo #39 üzenetére:
  Nem kell 5000 game. Nézd meg BeastyQt-t. Igen, akit Damn múltkor szarrá vert. Most az Empire klánt erősíti Kas-sal együtt. Ilyenekről beszélek. Ilyen emberek nincsenek itt Magyarországon. Ja és szerb származású szóval még szarabb heyzetben van talán mint mi. Kemény munka, ez kell, de a csúcsra lehet érni.

  Reply

 • Metsatoll

  |

  Ne engem olts ha olyat irsz akit nem kéne. Vortit vertem régen, többit nem bibibi

  Reply

 • Geo

  |

  Válasz valaki8 #43 üzenetére:
  hat beastiqt valoban jo, azert 3k game neki is ott virit, de attol h Damno megverte egy dontoben nem azt jelenti mindig minden akalommal minden idoben bealazna, de most kar ragodni ezen

  Reply

 • sweeping

  |

  Válasz Geo #45 üzenetére:
  Jogos amit mondasz, viszont tény hogy ő volt mo legjobb játékosa. Messzemenően a legjobb 🙂
  Nemcsak hogy rajta volt a top200as eu listán, hanem a top100ban is, sőt ha jól emlékszem egyszer valahol az 50. hely környékén mozgott. Ez egyetlen egy magyar se csinálta utána ezidáig 🙂
  Legutoljára mate csípte meg a 194. helyet még novemberben egyetlen egy alkalommal.
  Meg miután megjelent a játék volt egy-két magyar gamer a lista végén. Viszont akkoriban még nem is volt ennyire erős a top200

  Reply

 • Atlasy

  |

  Ki tudja Damno még visszatérhet… ma beszéltem vele^^ csak letolt egy gémet azután lelépett 🙂

  Reply

 • Damnosaurus

  |

  Válasz Atlasy #47 üzenetére:
  csak megnéztem van-e kedvem újra játszani 🙂

  Reply

 • Atlasy

  |

  Válasz Damnosaurus #48 üzenetére:
  És a csodák csodájára van. Újra elkezdesz gyakorolni szarrá versz mindenkit majd a világ legjobb sc játékosan leszel! <3

  Reply

 • xmen

  |

  [BAN]Válasz Metsatoll #44 üzenetére:értelekkk FogyitoLL

  Reply

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.