A Magyar SC2 helyzete I. – miért jó az ENWL?

nf.purple . Hírek 2227

Már jó ideje tartozom nektek egy hosszabb lélegzethungarysc2felvételű cikkel a magyar SC2   helyzetével kapcsolatban. Igen jól olvassátok, tartozom, ugyanis mióta a játék megjelent, folyamatosan próbálom a magyar SC2 helyzetét javitani, segiteni illetve a játékosok pályáját egyengetni. Tartozom nektek, hiszen ti vagytok akik a játékot játsszátok, a cikkeinket olvassátok, közvetiteseinket nézitek – igy értelmet adva munkánknak, dolgainknak, nekünk SC2 magyar adminoknak. Az alábbiakban a cikk első részét olvashatjátok, amely a magyar SC2 helyzetével illetve az MSCL-el és az ENWL jövőjével foglakozik. Előre figyelmeztetek mindenkit: hosszú lesz.

Csapjunk bele!

Rengeteg kérdés merült fel az utóbbi időben, fórumokon és ingame, amelyek többsége megválaszolatlan maradt, többek között az én hibámból is, illetve talán a rossz összjátéknak köszönhetően. Mit is értek ez alatt?

A magyar SC2 sajnos nagyon nehéz helyzetben van. Kevés játékosra kevés aktiv, tapasztalt admin jut. A kevés játékos közül kevesen tudnak igazán jó szinten játszani és még ők is messze állnak a nemzetközi élvonaltól. Másik oldalról a kevés aktiv admin aki van, leterhelt,  illetve motiválatlan. Az új adminok még nem rázódtak bele, támogatásukra, „nevelésükre” pedig nincs kapacitás.  Mi ennek az oka? Vegyük sorjában:

A kevés játékost azt hiszem nem kell ecsetelni, egyszerűen kevesen vagyunk magyarok és a kevésből kevesen engedhetik meg maguknak a játék miatti új gép beszerzését.  Talán napi 300 játékos lehet a szerveren. Ez pedig a többi „nyugati” országhoz nézve édeskevés, főleg ha azt vesszük, hogy a 300-ból hányan tudnak „jó” szinten játszani.

Nehéz a helyzetünk a WoW kiegészitő megjelenése miatt is.  Rengetegen választották inkább a legújabb raid partykat, ahelyett, hogy SC2-znének. Többen kérdeztétek miért? Nos erre egészen egyszerű a válasz: azért mert az SC2 nehéz játék.  Nehéz sikereket elérni, sikerek nélkül pedig elfogy a lelkesedés. Lelkesedés nélkül pedig gyakorlásról, fejlődésről pedig már kár is beszélni. Ehhez a részhez még vissza fogok kanyarodni, de most lássuk a másik felét, mi történt az „ellátó” oldalakkal?

Az utóbbi félévben csöndesen végignézhettük a replays.hu lassú halálát.  Az OGC-s váltás és a nem megfelelő adminok kinevezése pedig előrevetitette ezt a szomorú véget. Ezzel nem szeretnék senkit megsérteni, de azt hiszem jobb ha nekem elhiszitek, hogy van aki egyszerűen nem erre való. Egyedül pedig senki nem szeret egy közösségért dolgozni, ami teljességgel érthető.  Ehhez hozzájön, hogy sajnos az SC2.hu nagyon lassan tudott kifejlődni a „kazuár” honlap mivoltából. A magyar SC2-es ellátó felület katasztrofális helyzetben van és most nem csak az sc2.hu mára már elavult designjára gondolok.  Be kellett lássak én is sok dolgot, illetve be kellett lássam sok hibámat is ezzel a témával kapcsolatban! Persze megoldást is keresni kellett. Igy jött létre az MSCL, illetve az ENWL. Ám nem minden habostorta, nem ám.

A megoldásokat, amiket kitaláltam (kitaláltunk) sajnos nehéz megvalósitani, vagy egyre nehezebb. Az MSCL-t azért alapitottuk, hogy ezt az „áldatlan” állapotot megszüntessük, illetve a magyar sc2, és sc2 eSport modern, megfelelő támogatást kapjon. Ám a semmiből előhivni ezt, olyan feladatnak bizonyul, amihez talán a fanatizmusom és elivatottságom kevés lesz.  Vagy mégsem? Olyan munka ez, ami hálátlan, semmiféle pénzt nem várhatunk belőle, csak a játékosoknak készül, értük van. Jár mellé kiadós kritika, és támadás és persze iszonyatos mennyiségű munkaóra.  Persze, kell a véleményezés, de vannak akik a maguk  troll módján hatalmas károkat tudnak okozni – az adminok lelkesedésében. A lelkesedést már emlitettem, nem kell magyaráznom, hogy anélkül lehetetlen dolgozni bármit is.

Itt most meg kell jegyezzem azt is, hogy többek között ezért is került az MSCL a nemzetközi vonulatra, ezért indult az ENWL – ugyanis csak magyaroknak egyszerűen nem éri meg csinálni. Kevesen vagyunk, aztán a „hálátlanok”, akiknek aztán nem sok köze van hozzá megnehezitik a dolgot, illetve számszerűen és érdemben szponzort találni egy ilyen „apró” közösségre – lehetetlen. Igy a terv a következő lett: nemzetközi oldalt létrehozni, amely „európai” és majd magával rántja a magyar közösséget is, szponzorral, toronyórával meg a lánccal. Azt hiszem ez a terv az ENWL-el félig meddig sikerült. Minden országban hatalmas lelkesedéssel fogadták a kezdeményezést és a „komolyabb” helyeken bizony ezrek nézték az adásokat. Jó olvasni többek lelkesitő hozzászólásait, jó látni, hogy van rá érdeklődés és persze jó volt látni azt a 140 magyar nézőt a legutóbbi közvetitésen, annak ellenére, hogy nem volt magyar „érdekeltség”, azon kivül, hogy mi szervezzük a ligát. Ám mig az egyik szemem nevet, addig a másik sir:  mi magyarok nem jutottunk be a legjobb 8 közé, mutatva azt, hogy bizony még van mit fejlődnünk, nekünk játékosoknak. Ám a cél most leginkább az, hogy a közösség, a magyar közösség fejlődjön, közvetve.

Adalék:  talán nem kell senkinek bemutatni, hogy hány liga és hány tournament  startolt el az utóbbi egy évben.  A teljesség igénye nékül: GSL, CraftCup, Zotac, Competo, TSL, ESL go4sc2, ESL Sennheiser és még jópár. Szinte minden napon van valamilyen verseny, az SC2 esport pezseg és tobzódik versenyekben. Egyetlen kitörési lehetőség van számunkra csupán: egy nemzeti – nemzetközi verseny szervezése mint az ENWL.  Akkora szerencsénk van, hogy nem hiszitek el (kicsit én sem), ugyanis az ESL-nek, illetve a GG.net-nek minden lehetősége megvolt rá, hogy beelőzzön bennünket ezen a téren, mégsem tették. A GG.nettel sikerült megegyezni, az ESL pedig egész egyszerűen nem vette észre, hogy mekkora töltet van a nemzetek közötti Európa, illetve Világbajnokságokban. Egyelőre mindenki az 1v1 tornákat erőlteti, igy lehetőségünk adódik, hogy a semmiből valami igazán nagyot alkossunk – mi magyarok.

Ezért aztán, most jó hosszúra nyúlt és kissé nyers és negativ bevezető után lássuk, mennyire vagyunk ettől a céltól? Nos sajnos nagyon messzire. Többek között országunk jelenlegi állapota sem kifejezetten megfelelő az ilyesféle célok megvalósitására. Ha nincs pl. AdamoA és a professzionális programozása – ingyen, akkor az egész terv dugába dől, hiába kapartam össze Európa  majd összes valamirevaló válogatottját, amelyek többek között az ENWL indulásának hirére alakultak meg.  Igy most ott tartunk, hogy van egy félkész oldalunk illetve egy nagyobb kupac játszani vágyó nemzeti válogatott, akik alig várják, hogy a verseny komolyságát megillető szervezés jöjjön létre. Ez csupán az ENWL, még MSCL ről szó sincs, amely újabb rakat munkát és felelősséget fog a nyakunkba zúditani.

Ezért most kérnem kell. Egészen pontosan támogatást – tőletek. Ti, akik olvassátok ezt a cikket, Ti, akik napjában játszotok SC2-vel, vagy azok, akik csak fel-felnéztek customozni kicsit, ám érdeklődve figyelitek a válogatott, vagy a nagy nemzetközi  versenyek fejleményeit: Tőletek, a magyar sc2 közösségtől kérek most támogatást. Mindenki gondoljon bele, mit is szeretne itt? Szeretné, hogy sikerüljön a tervünk? Amely mindannyiunkért van, sikere a magyar SC2 illetve a magyar eSportnak akkora  löketet tud adni, amelyre még nem volt példa idáig.

A támogatást pedig, hogy értem? Küldjek pénzt? Akár. Irjam be, hogy hajrá magyarok? Naná. Jelentkezzek szerkesztőnek, adminnak? Egészen jó! Van ismerősöd, apud anyud szomszéd akinek olyan cége van aki szponzorálna? Miért nem szóltál eddig?:)

Mindenki nézzen magába és mérlegeljen: mit tudna hozzáadni a magyar szervezéshez, a magyar közösséghez? Mert támogatásra és segitségre most nagyon – nagy szükség van! A terveink megvalósithatóak – de rá kell jöjjünk, hogy csak közösen fog menni, másképp sehogy se, s bizony lesz aki átfogja venni a helyünket, ha most nem hozzuk össze. Kérlek titeket, agyaljatok ezen, kérdezzetek, irjatok! Fórumba, az mscl-es emailemre, vagy addoljatok bneten , ha láttok beszéljünk róla. Rengeteg ötlet és fejlesztés igy jött létre és biztos vagyok benne, hogy még sok – sok más van ami csak megvalósitásra vár! Szükségünk lesz profi streamre, kommentárokra, vodokra, ahogyan ezt a fórumban már sokak kifejtették, ugyanis egy-két darab nem lesz elég! Figyelni kell a minőségre, szólni kell egymásnak, miben tud jobb lenni, segiteni kell, hogy fejlődjön. Hireket kell irni, adminolni kell, illetve a már megirt hireket javitani kell, a kezdő adminokat támogatni kell. Szükség van szponzorációra is – a Ti részetekről.  Ezer és egy dolog, amiben szükség van!

Nagy lehetőségek előtt állunk és képesek leszünk megcsinálni. Csak hallassátok a hangotokat, mérjétek fel, hogy miben tudnátok segiteni és ne habozzatok.

Hajrá sc2.hu! Hajrá magyar eSport!

msclesportlogo

(A következő cikkben a válogatott viselt dolgait fogom körbejárni. Irni ide lehet: mscl@mscl.hu / bnet: nfteamPurple.188 –  és nem utolsó sorban kommenteljetek)


nf.purple

[url=http://sc2sig.com/profile/eu/228154/1/Purple/][img]http://sc2sig.com/s/eu/228154-1.png[/img][/url] [url=http://sc2sig.com/profile/eu/228154/1/Purple/[/url]

Comments (71)

  • Geo

    |

    Válasz xmen #50 üzenetére:
    ezt a makakot meg nem bannoltatok?

    Reply

  • mogyesz

    |

    Válasz xmen #29 üzenetére:
    ebből sziky,fless,skyline és kashu volt jó játékos, a maradék három átlag szint.

    Reply

  • Darc1n

    |

    Válasz Geo #51 üzenetére:
    Már repül is, kapásból két figyelmeztetést láttam már rajta, itt nem ez a szint, hogy „FogyitoLL, höhö”.

    Reply

  • 84Noname

    |

    Most csak érdeklődés szintjén, cáfoljatok meg ha hülyeség… bw-ben ha jól tudom azért nem voltunk olyan szarok. Most itt emlegettek embereket, mint pl Sziky, Fless, Kashu… Őket ki szponzorálta? (Szerintem senki de lehet roszúl tudom). Magyarországon soha senki nem állt az esport mögé és valószínűleg nem is fog jódarabig. Vagy kikerül 1-1 jó gamer vagy nem… ez van. Bw-ben volt pár arc…lehet itt is. Bár szerintem a Bw öregeket el kéne felejteni, az sc2 a mostnai fiatalságról szól… Nem lehet, hogy csak simán játszani kéne, és ha szerencsénk van egy tehetség is rácuppan az sc2-re? Szerintem országtól függetlenül erre meg van a sansza az embereknek…

    Reply

  • Damnosaurus

    |

    Válasz 84Noname #54 üzenetére:
    szponzor jön ha felfigyelnek rád, ilyen egyszerű.

    Reply

  • 84Noname

    |

    Elszippant egy külföldi nagy klán inkább…a magyar e-sport meg marad ahol volt. Nem?

    Reply

  • Damnosaurus

    |

    Válasz 84Noname #56 üzenetére:
    egyféleképpen lehet fejlődni, versengéssel. Kellene valami liga ahol összes magyar aki akar valamit rész vesz és játszik. persze valami téttel, nyereménnyel. Szerintem ez az egy új amivel fejlődésre lehetne birni a magyarokat… nem azzal hogy a válogatottunkat szarráveretjuk többi nemzettel, ezzel pont az ellekezöjét értük el … :\

    Reply

  • Faruwiel

    |

    gondoltam már ilyenre nem egyszer, hogy kéne 1 liga, mondjuk nekem a gsl sémája tetszik a legjobban, de tényleg semmit nem ér ha nincs nyeremény, ja és ezt én 1 hónapos ligának képzelem:)
    hunsl szervezett egy 1 napos versenyt melynek fődíjja 1 pendrive volt és 48 ember( kerekítsünk mert én szeretem) szóval 50en ember jelentkezett, sztem ez már 1 elég szép szám

    Reply

  • 84Noname

    |

    Én nem hiszek a pénzes motivációban. Ugyanis annak megszerzésére egy nagyon kis körnek van sansza. Kb a brekett ismeretében nagy sanszal megtippelhető kié lesz. Motiválsz 3 embert, hogy egymás játékából jól felkészüljenek. Persze jó dolog a nyeremény. De szerintem ilyet csak nevezési díjakkal lehet ma magyarországon összehozni LAN-okon, de a mai világban pláne egy ilyen bnet rendszer mellet van iylenre igény? Szerintem egyszerűen keveseket érdekel az sc2… kell 1-2 év, kiegészítő, az sc bw halála és hogy ne jöjjön ki más jobb multi rts a jövőben és talán javul a helyzet. Sok minden közreműködik abban, hogy mér mennek szarul a dolgok. Sztem a játékkonzolok terjedése, hogy nem lehet kalózverzióval komolyan játszani, hogy már minden háztartásban van net és nem kell Lan a multihoz, hogy nem olyan népszerű a műfaj mint régen sztem mind mind rájátszik… Aztán lehet hülyeség…

    Reply

  • Damnosaurus

    |

    Válasz 84Noname #59 üzenetére:
    ligáról beszélek, ott nincs grid. kb minden europai országnak van EPSe peldaul stb, alap dolognak kene lennie itt is ha akartok valamit.. marpedig nekem ugynezki ez a hir arrol szol.

    Reply

  • Faruwiel

    |

    Válasz 84Noname #59 üzenetére:
    hát tény, hogy ha lenne, 1 ilyen liga ahova mondjuk 64 ember jelentkezik, és csak az első 3 kap díjat már az elején lehet tudni, hogy kb 10 esélyes van rá, de vannak meglepetések, és ha már 1 ember akit senki nem várt mondjuk a 3. helyre megnyeri, azt már megérte 🙂
    Viszont a lan-nak igenis még mindig nagy szerepe van:) nem 1 ilyen ligához, mo-n most még lehetetlen lan ligákat összehozni, max 1-2 napos versenyt, de azt is kb 1 bgs-en lehet megengedni, viszont rengeteg e-sportban és rengeteg országban, a lan versenyek, azon a versenyek ahol úgymond az igazi nagy ász gladiátorok megküzdenek egymással (új spartacus rész:D). Egy lan, ott ahol van arra játékra érdekeltség, közönség(itt online közönség is számít, vagy tv), a szponzoroknak sokkal kifizetődőbb. Hisz hol látná vki a bneten, hogy ki szponzorálja a liquid klánt? senki, lan-on a ruhák, reklámok, mindenüt, még az az ital is amit pl gsl-en isznak az is külön reklámot kap és ez más e-sportokon is így van. A lan-nak egészen addig lesz létjogosultsága, amíg azok az emberek akik pénz látnak a lan-ba csak ilyen módon találnak rá lehetőséget a reklámra, amíg nem lesz a játékoknak olyan felülete, amiben elférnek a szponzorok és ez nem most lesz nem is 10 év múlva.

    Reply

  • nf.purple

    |

    Válasz Damnosaurus #57 üzenetére:

    Nehéz ügy. Magyarországon nincs hagyománya a szponzorációnak … de kuzdunk, hogy legyen liga, lesz is, csak lassabban mint hittem, illetve lehet hogy „kozep europai” lesz Csehekkel, Szlovákokkal, Románokkal stb. viszont ehhez merten tobb nyeremennyel.

    A fejlődéshez meg annyit, hogy kell a liga is, meg kellenek az nwk is. Azért nem az a kategoria van hogy szarráveretjuk magunkat. Persze jó lenne beszamolni a hatalmas sikerekrol, gyozelmekrol de nem alomvilagban kell elni, hanem játszani, pl. a válogatottban…

    Reply

  • GeryGTK

    |

    Válasz nf.purple #62 üzenetére:
    Sok siker ehhez az egészhez, remélem összejön. A közép európás összefogós még úgy is hangzik, hogy sikerülhet. Remélem a közeljövőben nézhetem az ENWL-t.

    Reply

  • DirksunHU

    |

    Először is gratulálok a munkátokhoz és minden tiszteletem azé, aki ingyen elvégzi ezt a hatalmas feladatot a közösség érdekében. Sajnos úgy látszik, hogy a magyar e-sport fejlődésének gátja a globalizáció. Mivel lényegében angolul bárki elolvashat bármit, a youtube-on ingyen meg lehet nézni pro repeket, ladderben bármikor találok hasonló erősségű ellenfelet, így egy magyar oldal/közösség létezése csak non-profit formában képzelhető el, ami egyből meg is teremti a korlátokat. Szűkös erőforrások, lassú fejlesztések, ötletes, de nehezen megvalósítható kezdeményezések. Biztos vagyok benne, hogy vannak nagyon jó magyar játékosok, akik ott vannak az európai top mezőnyben (valamiért ezt nem reklámozzák). Inkább a magyar közösség méretét kellene növelni (ha lehet), hogy ne csak egy nagyon kis csoport szórakozása legyen az SC2.

    Reply

  • arnold11

    |

    Meddig lehet jelentkezni a 2v2 csapatba?

    Reply

  • nf.purple

    |

    Válasz arnold11 #65 üzenetére:

    bármikor

    Reply

  • Gergoo

    |

    Kéne magyar kupa gyakrabban.. A talán segítene valamennyit

    Reply

  • ExecuThor

    |

    Szerintem nem csak profi versenyek kellenének. Lehetne olyan versenyeket is szervezni amiken csak a kezdők indulnának bronz silver ligások, vagy lehetne pl csak gold ligásoknak verseny. A lényeg hogy sikerélményt szerezzünk a játékosoknak és ezzel motiváljuk őket.

    Reply

  • nfteamDexy

    |

    Ebben a magyar versenyben persze igazatok van. Még annó, kb 2003-2004 környékén, BWben létezett egy GSL liga nevezetű magyar verseny ahol kb 200 versenyző volt, különböző csoportokra szétosztva ahol mindig az aktuális emberekkel kellett játszanod egy round robin rendszerben. Meg volt adva az ellenfél és a map, játszd le, töltsd fel a repet, kapod a pontot. Ilyen egyszerű volt. Ekkor volt az az időszak, mikor a magyarok nemzetközi szinten tudtak alkotni, és emlékeim szerint legjobb 4ben benne is voltunk európában. Ha egy ugyanilyet el tudunk indítani itt Magyarországon is, akkor lehetséges hogy ugyanez lenne a vége. Persze amint látom erre már vannak kezdeményezések mint pl a HUN SL, de ez csak versenyeket hirdet meg, és nincs igazi liga feelingje.

    Akkor még hozzászólnék ahoz, hogy lehetnénk jobbak című topikhoz is…

    Eleve a legtöbb játékosnál, főleg nálam is, az a hiba, hogy megnézek egy repet, vagy nézek egy vodot, csak azt nézem, hogy mit csinál, sosem nézem meg, hogy hogy csinálja, vagy hogy egy adott helyzetben miért csinálja. Szóval talán a fejlődéshez a legjobb út, hogy bizonyos helyzetekben ötleteket loptok inkább és sok gyakorlással megpróbáljátok finomítani azokat a BO-kat, amik a ti stílusotokhoz a legközelebb áll, és legkényelmesebben használjátok. Továbbá, érdemes, ha csak custom gameben is, megismerkedni mind a 3 fajjal… Ügyebár ahogy Sun Tzu mondaná, „Ha nem ismered saját magad, sem az ellenfeled, akkor saját magadat sodrod veszélybe”. s továbbá még 1 idézet „Ha le akarod győzni az ellenfeled, akkor azzá kell vállnod”. (Szerk: Igen olvasgattam, de sosem értem a végére). Szóval ismerd ki mind a 3 fajt, legalább kezdő BO szinten, hogy mikor mire mehet, és te hogy tudsz rá reagálni, vagy defensziv, vagy offensziv szempontból. Persze ez így könnyen hangzik, de csak úgy lehet valaki jó játékos 1v1ben, ha hanyagol minden sok v sokat, illetve fun mapot, és keményen rákoncentrál erre a játékra, és játékról játékra folyamatosan edzeni, ha veszítesz akkor a hibáidat elemezni.

    Gondolom nincs kérdés, szóval off 🙂

    Legyetek jók ha dugtok és ha tudtok.

    Reply

  • balimko

    |

    Sziasztok!

    Nagyon Örültem a cikknek, fontos szerintem tudni ezekről.
    Elsősorban tényleg hatalmas köszönet mindenkinek aki kiveszi a részét a magyar közösség építgetéséből.

    Végigolvasva mindent sok jókívánságot, sok elmélkedést, sok jó 5letet láttam.
    Na most én nem értek hozzá, lévén egy low diamond „hétköznapi gémer” vagyok, sajna már hátam mögött a boldog főiskolai évek, és így munka meg nekem most spec nyelvvizsgára készülés mellett nem játaszom eleget…
    (apropó nyelvvizsga- angol-anyanyelvi szinten -bár ezzel biztos nem vagyok egyedül, francia-társalgási szinten megy- a wiki témára utalva ezzel)

    Szóval kicsi ország vagyunk igen, kevés játékosunk van, igen, nem szponzorálnak bennünket, ez mind igaz.
    Én is azt a gondolatmenetet képviselem, hogy ha ezeken a dolgokon javítani akarunk, akkor nem pénztárcához, cégekhez, kell fordulni, hanem egyszerűen kedvet kell csinálni a játékhoz, hogy ne menjenek el wowozni, vagy mást játszani. (pl én társaságom is, vagyunk 5-6 an régebben minden este hard core sc2, gyak meccsek 1v1+obs, custom fun minden volt. Ma egyre kevesebbet tudunk együtt fenn lenni)

    De ami tuti fejleszt, és közösséget kovácsol azok a versenyek. Nagyon jó 5let a liga, és igenis én is indulnék rajta, gyakorolnék rá akkor is ha tudom, hogy „papíron” nincs esélyem. De nekem már jó érzés mondjuk egy magyar élvonalbeli játékost megszorongatni, Pl. tavaly BGS-en Breachet -last game 😀 )
    Ezért nagyon jó amikor Penge pl. kupát szervez önerőből pakli kártyáért, vagy egérpadért- sőt ebből lett egy 10.000Ftos fődíj-szponzornak hála, mert láttak benne fantáziát- (Damn hozzászólására hivatkoznék itt. Fel kell mutatni valamit, és fel fognak rá figyelni)

    Amint március közepén leteszem a nyelvvizsgát lesz időm, és lehet rám számítani bármiféle kezdeményezés kapcsán ajánlom előre segítségem!

    Csak lelkesen tovább, jók leszünk mi ebben! (mármint mi magyarok az e-sportban 🙂 )

    Reply

  • SZM

    |

    Válasz nf.purple #62 üzenetére:
    Nah igen ez nem lenne rossz. Ha már ESL-en volt (van?) Nordic cup akkor lehetne Central-East Europe cup is.
    A többit viszont inkább nem kommentálom.

    Reply

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.