iEchoic bemutatja az új Terran vs Terran BO-t

Darc1n . Hírek 1512

Köszönjük második kreálmányát próbaidős szerkesztőnknek, Yashoknak.

Egy érdekes TvT BO-t találtam ma. Az amerikai játékos, aki ezt a BO-t kitalálta, 50. helyen áll az amerikai divizióban. Azt állítja, hogy ezzel a builddel 80-90%-ban nyer a TvT-ben. Használatához sokat kell gyakorolni, de az után is nehéz végrehajtani.
Day[9] csinált erről egy vodot, és ha valakit érdekel itt megtekinheti:

Ez a build először 2 Factoryt használ, az után pedig 2 gyors Starportot. Az Infernal pre-ignitert ki kell fejleszteni amilyen gyorsan csak lehet. 2 gyors Factory segít korai agresszió megállításában (Marinok és Hellionok ellen), és map controlt biztosít. Érdemes  gyors medivacot csinálni, mert ezzel counterelni lehet a gyors Cloakos Bansheet, illetve a bunkert. 2 Starport óriási lehetőségeket biztosít bármilyen Terran nyitás ellen. Cloakos Bansheet, párhuzamosan történő Raven és Viking gyártással lehet megakadályozni, miközben Hellionokat dropolsz. Reaktoros Starportot egyszerre 3 Viking készítéssel lehet megállítani. Marine/Tank pusht pedig Viking és Banshee kombóval lehet counterelni. Tehát láthatjuk, hogy 2 Starport nagyjából az összes Terran nyitás ellen jó.

Nagyon egyszerű okok vannak arra, hogy miért jó ez a BO.

Az első ilyen ok, a map control. Ettől könnyen végrehajthatod a counter támadást, és könnyen counterelheted a dropokat. Mivel Vikingek és Hellionok nagyon mozgékonyak, ezért könnyen kilövik a Medivacot. Ha sikerül is dropolni pár egységet, azokat a Hellionok elintézik.

A második ok az, hogy csak 4 Terran egység tud jól lőni levegőre. Marineokat könnyen lecounterelik a Hellionok. Vikingeket pedig még több Vikinggel lehet megölni, és ezt könnyen megteheted, amikor 2 Starportból gyártasz. Thor pedig, semmit se tud csinálni Battlecruiser ellen. A BC kimarad, mert az csak Vikingek után jön.

Talán legfontosabb, a gazdasági kár. A Hellion dropok tudnak a legnagyobb gazdasági károkat okozni a játékban.

Végül, de nem utolsó sorban a védekezés kényszerítése. Bansheek miatt, az ellenségednek muszáj detektort csinálni. Ez a detektor vagy Raven lesz, vagy Turretek.
Ravent gyorsan kilőheted, mert légi fölényben leszel. Turretek pedig hatástalanok a támadásban. A Hellion dropok kikényszerítenek valamilyen védelmet, különben Hellionok megölik az összes SCVt. Ez megint csak hatástalanságot eredményezi, vagy gazdasági halált.

Build Order:

  • 10 Supply Depot
  • 12 Barracks
  • 13 Refinery
  • 15 Orbital Command
  • 15 készíts 1 Marinet, utána rögtön a következőt (csak 2 Marinet csinálj)
  • 16 Supply Depot
  • 17 Refinery
    >> (Supply számolás itt befejezödött – innentől non-stop scv gyártás)

  • Factory

Factory
Tech Lab Barracksra
Cseréld ki az első Factoryt Barracksra (Tech Lab miatt)
Csinálj 1 helliont, kezd el Infernal Pre-igniter fejlesztést
Csinálj 1 helliont második Factoryben
>> Foglald el Xel’Naga Towereket hellionokkal

  • Starport

Starport
Extra Supply OC-ból (ezzel 100 Mineral marad meg amit hellionokra költhetsz)
Medivac
>> Próbáld scoutolni Terran bázist Hellionokkal
>> Innentől az ellenség nyitásától függ a BO

Terran nyitások elleni reakció:

Marine/Tank nyitás:
Jellemzői: Nincs elöl Bunker, csak Marinok, láthatsz egy Tankot is.

2 Starportnak Bansheeket és Vikingeket kell készítenie, 1 Medivac után. Viking arra az esetre kell, ha az ellenség csinál egy Bansheet vagy Vikinget. Banshee pedig Tankokat countereli. Ebben a szituációban nagyon fontos Xel’Naga Towerek elfoglalása. Ahogy elindul az ellenséges sereg, Hellionokkal a Marinokat kell elégetni a Tankokat pedig Bansheek elintézik.

Banshee nyitás:
Jellemzői: Elől van Bunker és nincsenek Tankok vagy Marauderek.

2 Starportból Ravent és Vikingeket kell hozni. Ilyenkor gyorsan kell dropolni Hellionokat, amelyek nagy valószínűséggel rengeteg SCV-t megölik. Ha a Bansheeje az előtt érkezne meg, hogy Viking/Raven elkészülne, csak fuss el SCVekkel. Hellionok sokkal nagyobb kárt fognak okozni, mint a Bansheek.

Bio vagy lehetséges gyors expand:
Jellemzői: Nincs bunker, de készít Maraudereket.

A Medivac után, mindkettő Starportnak folyamatosan kell Bansheeket gyártania. Mass Banshee + Hellion eléggé könnyen legyőzi a bio-t. Banshee Cloakot fejleszteni kell, amilyen gyorsan csak lehet. Gyors expand esetén, sokat kell harassolni Hellion droppal.

Thor nyitás:
Jellemzői: Általában van egy bunker elől, de nehéz scoutolni ezt.
Ez ellen a legnehezebb, de ez egyben a legritkább nyitás.

Ahogy Thor elhagyja a bázisát, rögtön kell dropolni Hellionokat, és SCVket ölni, amennyit csak lehet. Banshee/Vikingre menjél. Ilyenkor all-inra kell menni a Thor ellen és nagyobb gazdasági károkat okozni ahhoz, hogy megnyerhess. Küld rá az összes SCV-det, Vikingekkel szállj le a földre, ha nincs légi egysége, és támadd Hellionokkal meg Bansheekkel. Ha ezt megfelelően végrehajtod, akkor nagyobb gazdasági károkat okozol mint ő, bár általában ez majdnem egyenlő.

Reaktoros Starport nyitás:

Jellemzői: Nehéz scoutolni, nézd meg a Starportot Hellion drop közben. Általában egy Tankkal nyit, és Bunker nélkül.

Ez a build légi fölényre támaszkodik. Ha az ellenséged egyszerre 2 Vikinget csinál, csinálj 3-t. Csinálj Reaktort Barracksra, amíg Vikingeket gyártasz. Könnyen lehet légi fölényben maradni, ha megfelelően scoutolsz.

Lategame összeállítás:

Ha az ellenségednek több Vikingje van mint neked, akkor csinálj még több Vikinget, amíg neked nem lesz több. Ha az ellenségednek van Thorja, akkor csinálj Battlecruisert, mert Thor egyszerre több, gyenge rakétát lő ki, ami nagy armor ellen hatástalan. Ha nincsen több Vikingje és nincsen Thorja, akkor Bansheet kell gyártani. Azok nem csak lecounterelik a Tankokat meg Maraudereket, de kiválóak harassra.

Replayek:
Bio/gyors expand ellen
http://www.gamereplays.org/starcraft2/replays.php?game=33&show=download&id=185700
Agresszív Marine/Hellion támadás ellen
http://www.gamereplays.org/starcraft2/replays.php?game=33&show=download&id=185698
Tank/Marine push ellen
http://www.gamereplays.org/starcraft2/replays.php?game=33&show=download&id=185702
Egész csomag letöltése (7 replay)
http://www.mediafire.com/?hnbakwjjje12veb
MatronStarcraft VODja
http://www.youtube.com/watch?v=JO0kON2JAuA&feature=player_embedded

Forrás:


Comments (11)

  • csucsio

    |

    Nagyon tetszik a cikk(még csak vagy 10 meccs óta vagyok t-vel, de a tvt-ben voltak gondjaim). Ki is próbálom majd. 🙂

    Reply

  • Chimaira

    |

    Személyes tapasztalatból tudom, hogy nem jó ez a taktika…5-ből 5-öt vesztettem ezzel.

    Reply

  • Flemeth

    |

    érdekes de nekem is vannak kétségeim pl nálam müködne e

    Reply

  • piistii87

    |

    50. helyen áll az amerikai divizióban. lol azt olvastam hogy 50 ik az óvodában 😀

    Reply

  • SCudera16

    |

    Meg kell hogy mondjam télleg érdekes taktika de nem valami nagy szám. Lehet a Marine mara combo ellen jó de egy tank viking megeszi ebédre ezeket:S És általában az a TvT! Mondjuk elég vicces lenne egy hellion banshee vs ugyanaz TvT-t látni!:D

    Reply

  • CloneCorn

    |

    Ebben az egészben az a gáz hogy általánosságokat ír, hogy mindig legyen abból több amit az ellen hoz meg countereld meg scoutolj. Most ennek a taktikának itt értelme szerintem semmivel több mint amit alapba tenne az ember.

    Reply

  • Chimaira

    |

    Amúgy érdekes, hogy az 1/1/1 nyitás ellen nem írja, hogy mi a counterje, pedig az az egyik leggyakoribb nyitás. Egyszer úgy vesztettem, hogy az ellenfél is blueflame hellionra ment, de 1fact1port nyitással, mindketten megöltük egymás munkásait, de ő 3 hellion után tank vikinget kezdett el gyártani, a későbbiekben a 2 bansheemet hamar megölte, a tankokkal meg nem volt nehéz counterelnie a hellionokat.

    Reply

  • Csenky

    |

    Valóban mm ellen a legjobb ez a cucc, de azért ha már ott van 2 factory 2 starport, akkor nem tart valami sokáig átváltani viking/tankra, és jó eséllyel lenyomsz gyártásban egy 1/1/1 opent, szóval derítéssel bármilyen T taticot lehet counterelni így. Csak én is úgy érzem, hogy ez inkább egy bizonyos apm és tapasztalat felett ér valamit…
    Egyébkéntis, én még soha nem nyertem ladder meccset T-vel, emiatt fogom a randomozást is abbahagyni szerintem. 😀 Zerggel se vagyok nagy szám, de azért van winem. 😀

    Reply

  • Toxic

    |

    NEm értek a Terranhoz,de a cikk az azt sugallja, hogy ezzel a nyitással gyakorlatilag mindent tudsz counterelni ,amit az ellenfél csak csinálhat és ez a nagy előnye, illetve,ha az ellenfél nem derít ídőben akkor sokkal nagyobb bajban van mondjuk mint ha nem látja,hogy van 4 barackod pl. 😀

    Reply

  • Desy

    |

    elolvastam a cikket, majd meló után megnézem a videót is
    végre egy kis terran tax, eddig nem is volt csak zerg meg toss 🙂

    Reply

  • IonGun

    |

    Amúgy a béta alatt sokan vízionálták, hogy a tvt simán átmehet légi háboróba. Aztán mégsem így lett! 🙂

    Ez a Build csak egy ponton hibázik: Nem számol az ellenféllel! Ha látom, hogy 2 SP-t húz, akkor én 3-at csinálok, mass helion ellen meg ott a stim mara és máris mehet a kukába ez a bulid! 😀 Biztos sikeres egy olyan SC2 közösségben, ahol mindössze 49-en képesek gondolkodni! 😀

    Reply

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.