Zerg Queen – Hős vagy sem?

Vorian . Cikkek 1211

Első ránézésre egy szuperegységnek / hősnek tűnhet, de miután játszottál vele, teljesen megváltozik róla a véleményed.

Egyértelmű volt, hogy a Blizzard fejlesztőcsapata nem volt megelégedve a Starcraft 1-ben szereplő Queen-nel. Multiplayer játékokban szinte soha nem használták, és az árához képest nagyon gyenge varázslatai voltak, legfeljebb támogató egységnek volt jó. A Starcraft II Queenje azonban teljesen más. A Zerg bázisvédelem központi alakja, és felelős egyes védelmi egységek gyártásáért is. De nem csak a Swarm Clutch hasznos képesség, a Swarm Infestationnal például képessé tehet egy saját épületet arra, hogy az ellenségre támadjon. Ő a játékos jobbkeze, ha a bázis kezeléséről van szó.

A Queen teljes mértékben át lett dolgozva. Többé már nem egy „esernyő-szerű rovar” (Samwise Didier saját szavai), ami repked összevissza. A Starcraft II jelenlegi állapotában már tényleg úgy néz ki, mint a raj tényleges királynője: hatalmas karmok és félelmetes, tekintélyt parancsoló megjelenés. Pont olyan, mint amilyen Kerrigan lenne, ha teljesen elvesztené emberi formáját.

Már abban is eltér a többi Zerg egységtől, hogy nem egy tojásból kel ki, hanem a Hatcheryben lehet gyártani kemény 150 mineralért. Követi a tech treet, tehát lehet fejleszteni minden egyes Tier után. Lairnál „Large Queen” lesz belőle, Hive-nél pedig „Huge Queen”. Minél magasabb szintű, annál több élete, manája és képessége van.

Mindent összevetve: a tény, hogy csak egy lehet belőle, a viszonylag sok varázslat, és a fejlődési lehetősége szinte arra kényszerítenek, hogy Hero egységként könyveld el. Sok hardcore fannak már az egyedi Mothership se biztos hogy bejött, de látni a Queent, ahogy több tucat Marinet szed szét szinte nulla erőfeszítéssel biztos sok progamert megrémisztett. Azonban ő egy teljesen más kategória, tehát egy kalap alá venni a Warcraft 3 Tauren Chieftainjével, vagy Blademasterjével nagy hiba lenne.

Amikor a Queen frissen kijön a Hatcheryből, 160 HP-val és 8-as sebzéssel kezd. Viszonylag lassan mozog, és ha valami hasznosat akarunk vele kezdeni, akkor a Creepen kell tartani. Nézzük hát a képességeit.

Kezdő varázslatai: Creep Tumor, Swarm Clutch és Shrieker. A Creep Tumor „csupán” a Creep terjedésének gyorsítására használható. Már itt látni, hogy milyen fontos szereplője lesz a Zerg fajnak, mivel a Creep Colony és Sunken Colony kivételével nincs más mód a trutyi növesztésére. A Hatchery-nek is megvan természetesen ez a képessége, de a Creep Tumor használatával sokkal gyorsabban birtokba vehetjük a pályát. A második képessége a Queennek a Swarm Clutch, ami egy védőépületet (védőegységet) hoz létre, ami nem tud mozogni, de tud levegőbe is lőni. Mivel Tier 2 előtt nincs igazi anti-air – Hydralisk csak a Lair fejlesztés után építhető – így ez nagyon hasznos varázslat. Ereje fejleszthető Shriekerek idézésével.

Tier 2-t elérve a Queen megkapja a Deep Tunnelt, amivel szabadon mozoghat bármely, Creepen lévő Zerg épülethez. Viszonylag hosszú újratöltési ideje van, tehát ha „elteleportálsz” valahová, egy kicsit várnod kell, mielőtt hazatérhetsz. Zerg vs Zergben új távlatokat nyit a képesség, mivel az ellenség épületeihez is oda tudod ásni magad!

Később elérhető lesz a Regeneration is, ami 50 energiába kerül és egy Zerg egységnek / épületnek sok életpontot ad. Egyszerre több épületen is lehet használni, tehát nagyban hozzájárul a Zergek védelméhez. Végül, de nem utolsó sorban, a Toxic Creep képességgel a Creep egy részét mérgező talajjá tudjuk változtatni, ami minden azon álló egységet folyamatosan sebez (sajátjainkat is). Szűk csomópontokban nagyon hatásos lehet, de még durvább ha Zerg mirrorban ellenfeled főépületéhez „teleportálsz” és a munkásai alatt fertőzöd meg a földet.

Tehát, ha a Zerg Protoss vagy Terran ellen játszik, a Queen leginkább a bázis védelmével lesz elfoglalva. De Zerg vs Zerg meccseken nagyon effektív támadóegységként is felhasználható lesz, tehát lehet hogy nem akkora túlzás hős-egységnek tekinteni. A másik két faj számára viszont igazi pokollá fogja változtatni a Zerg otthont.

Forrás:


Vorian

kewl

Comments (13)

  • Drenus

    |

    Aszta!!!
    Így már tényleg félelmetes a Raj! Ez nagyon tetszik! Grat!

    Reply

  • Tychus

    |

    150 mineral……..ne már hát az csak 3 marine ára bazze hát akkor tuti a videóban csak fel volt túrbozva szinte az összes zerg egység mert hát amikor a Queen csapkodta a marinekat 2 csaptnak is neki ment 8 marine 3 viking meg még azok a marinek amik elől jöttek…….akkor biztos csak a videó kedvéért volt olyan erős néhány egység.

    Reply

  • Drenus

    |

    @2: Szerintem 150 az annyira nem kevés. 150 az a „kicsi” Queen, amit később kell továbbfejleszteni, vagyis akkor is kell majd fizetni elméletileg.

    Reply

  • pcdevil

    |

    azért hydrához lair kell? az milyen már?
    a tier2-es képesség megint megmutatja hogy zerg a zerg ellen a legveszélyesebb:))
    azt nemértem, hogy a gameplay videóban miért volt olyan messze a csatától a végén.
    de egyébként tetszik nagyon. eléggé balanceos szerintem. nem élből épületregeneráló monster

    Reply

  • Brebbia

    |

    Tetszik, hogy nem csak saját Z épülethez teleportálhat, ez sokat lendíthet a BW legkiszámíthatóbb és legunalmasabb matchupján (ZvZ).

    Reply

  • Zedas

    |

    Köszi a fordítást!

    Reply

  • SzuL

    |

    a tvt a legunalmasabb 🙂

    Reply

  • Worlon

    |

    Hát ez a hír és egység nekem teljessen meghozta a kedvem az SCII-höz, és legszívesebben most azonnal tolnék vele egy meccset 😀 Nyílván ismertek, elég szkeptikus vagyok az SCII-vel, és még mindig vannak félelmeim (fertőzés – túl erős lehet, v föld alatti zerg közlekedés bármerre), de egyre jobban tetszik a game. És várom is nagyon.

    Reply

  • Aston

    |

    Hát ez nagyon jó lett, grat Vorian! Ja és köszönjük Zedasnak, ő találta a cikket 🙂 .

    Reply

  • Veszett

    |

    Hős vagy sem majd eldől… DE hol van az aki tényleg hős!? Gondolok itt Kerriganre! Mert a hírek közt is az van írva hogy „A Zerg trailer, Kerrigan beszédével” de szerintem ez nem az ő hangja. Ez inkább az a voice actor lehet aki Raszagal hangja volt. Szerintem… Plusz nekem az említett trailer végén amikor „We are the swarm but we are becoming much much more…” még hasonlít is a Queen a matriarch-ra azokkal a hülye csáp hajakkal. De már megint konspirálok szóval leállítom magam! 😉

    Reply

  • ProfessorJ

    |

    Nagyon ott van, végre nem csak parazitára lesz használva 😛 , biztos zerg védelmi egység az már tuti.

    Reply

  • Aston

    |

    @10: Hát nekem is van egy ilyen sejtésem. De én tovább kombináltam, hogy ez egy új „Swarm” és Kerrigan vetélytársa ^^. A QnA-ban is rákérdeztek erre, de Frank Peirce direkt kikerülte erre a válaszadást.

    Reply

  • Veszett

    |

    @12: Ugye ott van még Duran, meg az ő kis protoss-zerg hybridjei. Bár ő maga megszakította a kapcsolatot Kerrigannel a BW vége felé, szóval kétlem hogy erről lenne szó, de lehet valami köze azért a „végső metamorfózishoz”. A másik tippem az hogy Kerrigan azért nincs a videóban mert valahol épp mutálódik a drága valami még dúrvábbá és erre vonatkozik a much much more meg a final metamorphosis. Kíváncsi leszek a story-ra nagyon!

    Amúgy #10 meg ez volt az első két postom és mostmár nagyjából bejártam az oldalt. Nagyon tetszik és respect agyba-főbe srácok hogy összehoztátok!

    Reply

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.