Kezdők kézikönyve 2. fejezet, Szabályok, melyek alapján nyerhetünk

Promie Motz . Cikkek 2387

Itt a beígért második fejezet, ahogy azt tegnap mondtam, volt időm, amíg az ablakosokra vártam 🙂

A végére pár megjegyzést odafűzök most is

Ahogy a mondás tartja, a kivétel erősíti a szabályt, de ettől függetlenül felsorolok egy pár alap szabályt, amiket megéri betartani a legtöbb esetben. Ez itt tehát a tippek és trükkök listája, amik segítenek az sc2-ben, hogy versenyképessé válhass.

  1. Folyamatosan építsél munkásokat. Soha ne álljál le. Ha már Teljesen szaturáltad egy bázisodat, és csak fel alá szaladgálnak munkások, és nem férnek oda a mineralhoz, akkor…
  2. Expelj úgy helyre, és küld oda a munkásokat is. Még jóval azelőtt építsél új nexust, CC-t, vagy Hatch-t, mielőtt a main-ed kifolyna. Az az ideális, hogy egyből kiexpelsz, amint úgy érzed, hogy ez nem tenne téged túlságosan sebezhetővé, tehát meg tudod majd védeni mind a 2 (esetleg több) bázisodat).
  3. Ne hagyd, hogy felhalmozódjanak a nyersanyagaid a raktárakban. az a nyersanyag, amit nem költenek el, az teljesen felesleges számodra. Ha nem költöd el őket, akár össze sem kellett volna őket gyűjtened. Ha véletlenül van 5000 mineralod, akkor dobjál le egy adag GW-t, Hatch-ot, Barack-ot, és kezd el önteni a gyengébb egységeket nagy számban. Ha szükséges, akkor csak azért is expelhetsz, hogy legyen gázod a mineral mellé.
  4. Nem éri meg túlzottan nagy hangsúlyt fektetni a statikus védelemre. Persze néhány cannon jó szolgálatot tud tenni, főleg az early game-ben vagy a harassok ellen, de nem szabad csak rájuk alapozni, hogy majd örökké megvédenek. A Sebzés/páncél fejlesztések nem befolyásolják őket úgy sem. Idővel a védelmi épületek úgy is tehetetlenek lesznek az olyan ostrom egységekkel szemben, mint a Brood lord-ok, tankok, és Colossus-ok. És ami még rosszabb, az ellenfél esetleg megkerüli a védelmdet, és úgy pusztítja el a más oldalról védtelen bázisodat.
  5. Meg kell tanulnod, hogyan tudsz hatékonyan a gazdaság és a hadsereg között egyensúlyozni. Fel kell magadnak tenni a kérdéseket, hogy „Most vajon megengedhetek magamnak egy új expet?” és „Meg tudom-e majd védeni?”  Ezt kiegyensúlyozni, hogy mikor jobb sereget gyártani,m és mikor a gazdaságot erősíteni, csak és kizárólag tapasztalati úton lehet elsajátítani, mert annyira múlik az adott játékon, hogy nehéz teljesen általános tanácsokat adni rá.
  6. Ne csak arra koncentrálj, hogy mindig cheese-taktikákkal nyerjél. Persze meg tudsz velük verni pár embert, főleg az újakat, és sokáig úgy fog tűnni, hogy ez könnyű út a győzelemhez, de nem örökké. Idővel jobb játékosokkal fogsz összekerülni, akik ezeket is ki tudják majd védeni, és rá leszel kényszerítve, hogy „rendes” taktikákkal vedd fel velük a versenyt, amiket viszont így nem gyakoroltál be. Ez persze nem azt jelenti, hogy soha ne használd őket, mert az totál noob dolog, a változatosság kedvéért néha el lehet őket sütni, e nem szabad csak rájuk építkezni.
  7. Nem kell minden egyes alkalommal sírni és megsértődni, ha kikapsz. Próbáld meg kitalálni a replay megnézése nélkül, mi lehetett a hiba, mit rontottál el, mit kellett volna csinálni. Ha ez nincs meg, akkor replay, és ha így sem áll benned össze, akkor irány a fórum, ahol majd remélhetőleg valaki felhomályosít, mi is a probléma.  A játék nem teljesen tökéletesen balanszolt (ilyet ugye nem lehet), de azért annyira bőven jó, hogy inkább megéri megtanulni valaminek az ellen stratégiáját, mint folyton arról nyivákolni, hogy „xy egység megállíthatatlan a ZZS fejlesztéssle!”
  8. Ne hozzál ki több supply-t mint amire szükséged lesz a közel jövőben. Ne vegyél le több száz mineralért pylont vagy overlordot előre, csak mert utálod, hogy mindig supply blokkolva vagy figyelmetlenségből, mert ezek helyett egy jó sereget vehetnél és egy plyont mondjuk. Egy overlord 9, 15 és 25 supplynál az egyetlen, amire szükséged van. Nincs szükség 2 supply letételére sem a második barrack előtt.

A 4-esre reagálva. Főleg a korai támadások ellen tehetnek jó szolgálatot a statikus védelmi épületek, de csak azokkal sem lehet visszaverni a támadókat. Jó, ha van előttük pár egység, ami védi őket, hogy ne dőljenek be túl hamar. Mert oké, hogy van 4 tornyod, ami relatíve jól sebez, de 20 egységgel azt már ki lehet szedni, és az még nem is feltétlenül nagy sereg. Míg a tornyok nem olcsók.

8-asra reagálva. Terranoknak néha le kell tenniük valami épületet a fal befejezésére, de általában jobb a 2. barackot bedobni. Persze ez néhány pályán így nem jön ki, oda mehet egy 2. supply depot kicsit korábban (szerintem).

Ezek általában véve tényleg hasznos tanácsok, nehéz beléjük kötni, persze lehetnek kivételes esetek, amikor éppen nem jók.

Frissítve: bakter24 tanácsára még kiemelném külön, derítés, derítés, derítés. Ha nem tudod, mit csinál az ellenfél, akkor lényegében orosz rulettet játszol. Kivéve, ha ugyan akkor az ellenfél derít. Mert akkor az már nem is csak hazárdjáték, hanem öngyilkosság egyből. Fontos elküldeni egy munkást az elején, Xel’Naga tornyokat elfoglalni, expeket megfigyelni, itt talán előnyben a Zerg a lingekkel, valamint időről időre benézni a bázisára, és felmérni a seregét.

Frissítés kettő: tud, hogy mi ellen mi a jó, ahogy azt Parker megjegyezte: „mert 1 roach seregnek neki mehetsz zealotokkal csak nem fogsz semmit elérni mert a roach ellen az immortal a jó :)”. És ez tényleg fontos. hogy olyat próbálj lehozni, ami tényleg használható az ellenfél serege ellen, különben még a végén a dolgok nem a te javadra fognak alakulni.


Promie Motz

Életcélom megélni a Starcraft azon epizódját, amiben a Zergek elfoglalják a Világmindenséget... XD

Comments (17)

  • Paralyzer

    |

    Érdekes, Érdekes. Nekem segített, mert jó vagyok, de nem annyira.

    Reply

  • bakter24

    |

    Jó gyüjtemény, viszont még belevenném a felderítést. Azért is, mert szerintem sokaknak ez megy nehezebben (nekem is), mert elvonja a figyelmet minden mástól, viszont tényleg nagyon fontos, és ha valaki kezdőként megszokja, hogy mindig derít, nagy előnye válik belőle később is. Nem vagyok valami pro, de szinte mindig emiatt vernek el.

    Reply

  • Endyr

    |

    jajj, remelem nyelvtan tanarod nem olvassa 🙂

    Reply

  • Xerv

    |

    hagyjatok mar azt a helyesirast:)

    Reply

  • Csenky

    |

    De ha már a helyesírást piszkáljuk, adjuk már meg a módját, és írjunk helyesen közben. 🙂 Tudom, hogy a komment az komment a cikk meg cikk, de akkor meg ne piszkáljuk a stresszes cikkírókat. 🙂 (Egyébként valóban érdekes, hogy az internet mennyire hazavágja a helyesírást, kb nem lenne olyan aktív netező fiatal szerintem, aki 95%+ra meg tudna írni egy nyelvtan helyesíró tesztet.)

    Reply

  • Parker

    |

    én 1 dolgot sajnálok azt hogy nem írta bele hogy át kell nyálazni hogy mi ellen mi a jó.
    mert 1 roach seregnek neki mehetsz zealotokkal csak nem fogsz semmit elérni mert a roach ellen az immortal a jó 🙂
    amúgy nagyon jók a tanácsok.
    van még több is ??

    Reply

  • butcher

    |

    Válasz Parker #6 üzenetére: Mivel kezdőknek szól és második rész nyilvan nemlehet beleírni mindent, egyenlőre egy kezdő örül ha ezeket betartja 😀

    Reply

  • Promie Motz

    |

    Válasz Parker #6 üzenetére:
    5 részes a sorozat, most állok neki a 3-nak, az ötödik fordítása megérkezett, most éppen egy válasz email-t várok a vezérkartól, hogy mennyire néz ki hülyén, ha hamarabb van kint a vége, mint a közepe 🙂

    Reply

  • Peter1984

    |

    Válasz Promie Motz #8 üzenetére:
    Szerintem menjen sorba. Tud mindenki várni 🙂

    Reply

  • protos_drone

    |

    Mennyi ideig tart az ellenfélnek, hogy elpusztítsa a végtelen bázisomat? 😀

    Reply

  • Promie Motz

    |

    Válasz protos_drone #10 üzenetére:
    azt sokáig 🙂 javítottam védtelen bázisra, de remélem, nem lepődtök meg a változtatáson 😉

    Reply

  • dN

    |

    Ne queue-old az egységeid. Tehát ne legyen egyszerre betárazva 5 probe a nexusban. Azt a 200 mineralt inkább költsd el 2 zealotra. Mire kész lesz az első probe, szinte biztos hogy megint lesz 50 mineralod, hogy vegyél egy másodikat. Persze nagyobb odafigyelést igényel, de sokkal gyorsabban tudsz így sereget felállítani, építkezni, fejleszteni. És ahogy a cikkben is van, 500 mineral fölé menni pazarlás. Mindig próbálj meg elkölteni mindent.

    Reply

  • Lamek

    |

    „A játék nem teljesen tökéletesen balanszolt ” Pl láthatjuk a mech vs zerg esetét. kb 8 órát áldoztam rá tegnap előtt, hogy probkat nézzek, tl olvassal egyéb fórumokat. Nincs megoldás. Gj

    Reply

  • zharusz

    |

    Hát ja a felderítés tényleg kell … sajna jártam má úgy pórul h gyűjtöm a mineralt erre észre se veszem h protos pajtás canon rushal lekapott …

    Reply

  • lippo2

    |

    Sziasztok’ Kérnék egy kis segítséget. Milyen formában lehet több kijelölt pontokon haladni probe-val, vagy egymás után építeni canont? Lehet hogy csak beállítási probléma? Köszi.

    Reply

  • DACA

    |

    Válasz lippo2 #15 üzenetére:
    Üdv! Tartsd nyomva a Shift billentyűt.

    Reply

  • david23

    |

    en jachatok? hogyha csak bevagyok jelenkezve?

    Reply

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.