Kezdők kézikönyve 5. fejezet, Amit valószínűleg még nem tudsz

Promie Motz . Cikkek 2007

Íme valentino fordításában a sorozat 5. része. Köszönjük még egyszer!

Rendben, írtam egy újabb részt. Most már az 5. résznél tartunk, ami egy lista arról, amit valószínűleg még nem tudsz, még akkor sem, ha már egy jó ideje játszol.

  1. Minden egyes munkás (SCV) amit egy darab kristályra irányítasz körülbelül 40 kristályt bányászik ki percenként. A második munkás amelyiket ugyanarra kristályra irányítasz további 40 kristályt bányászik percenként. Egy harmadik munkás csupán további 20 kristállyal bányászik ki többet. Egy negyedik munkás csak nagyon keveset fog bányászni. Mindez azt jelenti, hogy 16 munkás a kristálymezőkön teljes kihasználtsággal fog dolgozni, míg a 17-24. munkás csak fele kihasználtásggal, és a 25+ fölötti munkás létszám pedig egyszerűen nem éri meg. (plusz még ugye munkások a gázon is – Promie)
  2. Az gázkitermelő (extractor) trükk – amikor az overlord-ot 10-es létszámnál építed meg, aztán a gázkitermelőt majd 11-es létszámnál egy munkást – rosszabb mintha 9-es létszámnál építenéd az overlord-ot. Több teszt kimutatta, hogy a „9 Overlord” változatnál 10-15 kristállyal jobban jössz ki, mint a „10 gázkitermelő” változatnál. (ez érdekes, én is mindig gáztrükközök, és azt hittem, az a jó, de a Battle.net fórumon senki sem írt ez ellen a tanács ellen, hogy „ez tök hülyeség, nem tudtok számolni”, szóval nagy eséllyel igaz – Promie)
  3. A StarCraft 1-től eltérően itt már nincs értelme a munkásokat egyenként szétválasztani, és úgy a kristályra küldeni a játék elején. Bebizonyították, hogy nincs észrevehető különbség. Mindamellett, ha a munkásokat két darab 3-as csoportként küldöd rá a kristálymező két különböző részére, akkor 10-15 kristállyal többet nyersz. Habár gyakorlásra és ügyességre van szükség, hogy ezt véghez vidd, megéri így csinálni.
  4. Egy gyakori téveszme, hogy a baneling-ek gyengék a zealot-ok ellen. Bár elég nagy mennyiségű banelingre van szükség, hogy egy zealot-ot megölj, de ha rá tudod mikrózni őket egy egész csapat zealot-ra, akkor megváltozik az egész „speedling a zealot ellen” felállás (speedling = felturbózott zergling). Lehet, hogy csak 1-2 zealot-ot ölsz meg, de a többi életét felére csökkentetted.A zealot legnagyobb előnye ebben a felállásban, hogy 1-2 zerglinget meg tud ölni mielőtt meghalnának, még akkor is ha körbe vannak véve. Ha viszont a zealot életét felére csökkented (a banelingekkel), akkor hirtelen közel 0-ra csökken a hatékonyságuk. Menj neki baneling-ekkel a zealot-oknak, majd támadd meg gyorsan mielőtt regenerálódna a pajzsuk. Csak győződj meg róla, hogy a banelingeket a normális módon mozgatod és nem a „mozog + támad” paranccsal, így a banelingek szorosan egy helyre tömörülnek majd mielőtt felrobbannának.
  5. A mule (sárga robot bányász) 270 kristályt bányászik ki azon idő alatt, míg a Command Center 50 energiát regenerál. Ez körülbelül annyira hatékony mint 6 normál munkás (SCV). A „supply drop” pontosan 1 supply depot-nyi helyet ad pluszba, ami ugyebár 100 kristálynak felel meg. Nagyon speciális esetben ez az azonnali 100 plusz kristály segítségedre lehet, hogy egy barakkot vagy gépgyárat építs, és az egységszám növelésére most van szükséged. Azonban a legtöbb esetben a mule-t érdemes használni, és azt folyamatosan. (Ellenben, a mule-ok ugye csak hamarabb segítenek begyűjteni a mineralt, míg a supply drop az meg ajándék 100 mineral. Persze ha Terran-nal játszok, ami ritka, én is mule-t veszek, ha nem kell a scenner-ekre tartalékolni – Promie)
  6. A ghost mesterlövész képessége (snipe) csak 25 energiába kerül és 45 sebzést okoz biológiai egységeken. A munkásoknak (SCV, drone) pontosan 45 életerejük van vagy kevesebb, és akár egyetlen ghost-nak is van annyi energiája hogy jó sokat levadásszon. A támadások gyors egymásutánban is véghezvihetők (a billenyű kombinációkkal). Ja, és több ghost együttesen igen nagy sebzést tud véghezvinni a biológiai egységeken mint például a zerg. 45 sebzés lövésenként, nagyon rövid újratöltési idővel. Csak ne feledd, ne alapozd az egész sereged ghost-okra.
  7. Nagyon sok jó játékos már rájött arra, hogy a királynő (queen), nagyon erős légvédelem lehet a játék elején. Sok magas szintű játékos csinál egy extra királynőt amit a mellék és a fő bázisa között mozgat és védekezésre használja a korai VoidRay vagy Banshee támadások ellen. Még jobb, ha a transzfúzió (transfuse) képességét is kihasználod, hogy egymást életerejét felgyógyítsák. Ez könnyedén megvédhet, míg készítesz egy megfelelő hydra/mutalisk sereget légvédelemre. (és a „creep highway”-t is könnyebb így létrehozni, azaz amikor a pályát folyamatosan borítod be creeppel, minél több tumorral kezdve, annál gyorsabban haladva Promie)

Szerintem van benne 7 remek tanács, amit tényleg tud újat mondani az embernek (legalábbis én találtam olyat, ami nekem új volt :)).

Remélhetőleg tetszett nektek ez a sorozat, még egyszer, ezek főként a Duban által a Battle.net fórumra kirakott írásain alapulnak, pár helyen megtűzdelve egyéni ötletekkel. Játszatok sok SC2-t, de ne csak a szobában kuksoljatok, menjetek ki a szabadba napozni, mert szüksége van a szervezeteteknek a napsugarakra, hogy D vitamint csináljon a testetek, vagy ilyesmi 🙂


Promie Motz

Életcélom megélni a Starcraft azon epizódját, amiben a Zergek elfoglalják a Világmindenséget... XD

Comments (12)

  • Endyr

    |

    es ne felejtsetek a strandra laptopot es mobilnetet is vinni. a testednek nincs jobb, mint SC kozben D-vitamint gyartani 😀

    Reply

  • valentino

    |

    Néhány kezdő számára újdonság lehet a következő kis trükk, nekik szól a kommentem és nem hardcore játékosoknak.

    Ha felmerül benned a kérdés, hogy hogyan tudod gyorsan és pontosan megszámolni, hogy hány munkás dolgozik a kristálymezőidön, akkor jelöld ki az összes munkást bekeretezve őket a kurzorral, ügyelvén arra, hogy a gáz kifejtőket ne jelöld ki. Alul az állapotsorban ugyebár megjelenik a lista a kijelölt egységekről. Egy sorban 8 egységet sorol fel, tehát ha 3 teljes sornyi munkás van kijelölve (ez 24 munkást jelent), akkor optimális a létszám. Ha nincs meg a teljes 3sor akkor gyártsd addig a munkásokat amíg meg nem lesz.

    A gázkitermelő-n mindig 3 az optimális munkásszám.

    Reply

  • protos_drone

    |

    gyakori téveszme? ki az a madár aki szerint a banelingek gyengék a zealotok ellen? xD

    Reply

  • Zenorbi

    |

    Válasz protos_drone #3 üzenetére:
    Szerintem baneling 1 ellen nem jó: Légi egységek xD

    Reply

  • Andrush88

    |

    Sok időt meg lehetne spórolni, ha azok a playerek akik ‘rászorulnak’ erre a segítségre, vennék a fáradtságot és saját maguk járnának utána a dolgoknak, nem várni a sültgalambot.
    ui.: replayek nézéséből és olvasgatásoktól nem leszel jó játékos.. ott a CG, ott barmit ki lehet probalni noob gépek ellen vagy haverokkal

    Reply

  • sTERNI

    |

    #Zenorbi : Armored ellen se nagy szám az a baneling.

    Reply

  • Chimaira

    |

    Válasz valentino #2 üzenetére:
    Sokkal egyszerűbb, ha kijelölöd az összes munkást és lenyomod a ctrl+szám billentyűt.:) Még számolni se kell.

    Reply

  • Atlasy

    |

    na ma is tanultam valamit. S soha többé gáz trükk!

    Reply

  • Kenobi_Hun

    |

    Andrush88:

    Nemtudom mi zavar ebben a tanácsgyűjteményben, ez a magyar sc2 oldal, pontosan idevaló ez, ha meg nem tetszik vagy unod, nem kell olvasgatni!

    Reply

  • Zenorbi

    |

    Válasz sTERNI #6 üzenetére:
    Hát thor-t nagyon szépen szétviszik, csak úgy mint a siege tank-et.

    Reply

  • Parker

    |

    Válasz Zenorbi #10 üzenetére:
    az biztos már tapasztaltam!
    jah nagyon tetszett a cikk és remélem még lesznek újabbak is 😉

    Reply

  • Anduril

    |

    Válasz Zenorbi #10 üzenetére:
    A siege tank-et azért nehezen ölik meg, nem véletlen az egyik challengeben is banelingek ellen ez a megoldás 🙂

    Reply

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.