A Zerg válasza a Terran Mechára – A Varázsdoboz

Promie Motz . VOD 1619

Errad jelezte a minap, hogy a TeamLiquid fórumain megoldották a problémát, hogy mit is tud tenni a Zerg a Thorok ellen, főleg mutákkal, és ma Ranger jelezte, hogy PsyStarcraft kis VOD-ot is készített erről, hogyan kell a Starcraft 2-ben használni a mutákat a Thor-ok Splash damage ellen.

Az alapelgondolás arra épül, hogy a muták hajlamosak tömörülni, mert megállnak a range-ük szélén, és onnan lő az össze, és így a Thorok egyszerre sokat tudnak sebezni. Illetve még akkor is stackelődnek, ha a „Magic boxon” belül kattintunk, azaz azon a képzeletbeli dobozon belülre kattintunk, ami a legkisebb olyan téglalap, amivel az összes mutánkat ki tudjuk jelölni. Az SC-1 ben meg pont az volt a léyeg, hogy tömörüljenek a kis lurkók, és ha nincsen Thorunk, akkor a Magic Box-szal tényleg jól be lehet őket húzni egy helyre, ami jól tud jöni, de Thorok ellen ez tömeges kipusztulást tud csak eredményezni.

Mit kell ellene tennünk? Hagyni, hogy a muták természetes módon széthúzzák magukat, és akkor a Thorok fölé manőverezni, nyomni egy stop-ot vagy hold position-t, és vagy hagyni, hogy szépen lelőjék maguknak a Thor-okat, vagy pedig, ha már tényleg mind lőtávolban van, még elkezdeni lefókuszálni őket, ami veszélyes, mert ha saját mutára kattintunk jobb gombbal, akkor összeállnak, és meghalnak, ha meg ctrl+a val kattintunk saját mutára, akkor az áruló társak végeznek vele.


Promie Motz

Életcélom megélni a Starcraft azon epizódját, amiben a Zergek elfoglalják a Világmindenséget... XD

Comments (13)

  • Pantus

    |

    A thort eddig sem tartottam a muta counterjének, lassan totyog, 3 secenként lő és ha nem stackol a muta nincs is splash. Nem beszélve az áráról 😀
    3/3-as Thor-t még 6 db 0/0 muta is leszedett igaz csak 1 db 25-30 hp-s muta maradt.
    Mass marine fényévekkel jobb counter, stimmel még meg is kergeti a mutákat

    Reply

  • sweeping

    |

    Válasz Pantus #1 üzenetére:
    Csak tudod van egy olyan unit amit úgy hívnak hogy scv és az képes szerelni, és amikor 10 rajta van a thoron azt a büdös életben nem szeded le 10 mutával se… És aki mechezik az nem fog annyi marinet venni

    Reply

  • TheBlase

    |

    nahát, feltalálták a spanyolviaszt
    splash dmg ellen nem szabad összehúzni a mutákat, rá nem jöttem volna magamtól… 😀

    Reply

  • protos_drone

    |

    #1 Amig sikerül meggyőznöd az ellenfeledet, hogy ne gyártson banelinget, addig valóban jobb counter

    #3 Leülhetsz, eggyes!

    Reply

  • Boshi

    |

    xD

    Reply

  • Pantus

    |

    Válasz sweeping #2 üzenetére:
    Akkor megeszi az scv-ket és elérte amit akart 😀

    Reply

  • sweeping

    |

    Válasz Pantus #6 üzenetére:
    Maximum 4-5-t mire leszedi, az neked 200-250 mineral kiesés neki meg 1000mineral és 1000gaz 10 muta esetén azért egyáltalán nem mind1
    Előzőre is visszatérve, ha csak 5 mutat eszik meg 1 thor már akkor is megérte mivel az neked 300mineral 200gaz kiesés nekik meg 500mineral 500gaz.
    6 muta árán már kihozol 2 thort ami már sokkal durvabban aprít.
    És erre mondod hogy a thor nem a muta countere hát ez vicces :DDDDD

    Reply

  • FoAMDFun

    |

    Nemrég a Lost Temple-ön berepültem a 9 óránál levő Terranhoz vagy úgy 40 mutával. Természetesen sikerült jól összehúzni őket. 4 Thor úgy legyilkolt vagy 30-at, mire észrevettem, hogy öröm volt nézni. Abszolút a countere a mutáknak.

    Reply

  • Arek

    |

    A probléma megint ott kezdődik, hogy előjött az hogy „megveri e költséghatékonyan a muta a thort” a kérdés, ezen megy a vita,de a zergek problémája NEM ez, és a post sem (csak) erről szól. A thor, akárhogy is van a muta ide-oda pakolva, megveri a mutákat (16 muta vs 4 thor—> 3 muta életben marad, 1600 min 1200 gáz veszteség vs 1300 min 1300 gáz… közel ugyanaz, de a mutákhoz eleve több gáz kellett) A kérdés ott van, hogy a zerg mit ér el azzal, ha mutát gyárt. Amennyiben a zerg le tud hozni kellő mutát, folyamatosan harassolni tudja a terran védelmén lévő apró réseket. Nagyon sokan azthiszik, hogy a muták csak és kizárólag scvkre tudnak lőni, semmi másra. Ez nem így van. Egy supply leszedése, egy techlabé, majdnem ugyanakkora kiesés a terrannak, mintha scvt bukna, ráadásul mindenképpen légvédelmet kell gyártania A: turretek: a bázisán statikus védelem, a pushban soha nem fog neki segíteni, időt, mineralt veszít vele B: thorok: működőképes, főleg ha nincsenek a muták tökéletesen microzva, viszont lassúak, föladod a mapcontrolt velük, a zerg könnyen tud expet szerezni, ráadásul mivel factoryból jön, kevesebb tank/helion lesz a csatamezőn később, amik felőrölnek BÁRMILYEN (ultrát leszámítva) zerg földi haderőt. Ha thorokat gyárt, és elérik a kritikus számot, amikor már a mutáid nem bírnak vele, akkor (hála a zerg működésének) pillanatok alatt tud az ember átállni földi haderőre, mass thor esetében lingekre. C: marine: gyorsabb, véleményem szerint jobb countere is a mutának, tankok is jöhetnek mellettük, hiszen barakkból épül, viszont a tank marine jóval könnyebben megállítható zerggel, mint a pure mech, speedling baneling/baneling drop segítségével. A mutákkal az egyetlen kérdés, hogy odáig hogy éli túl a zerg a játékot. Egyenlőre a roach/speedling statikus def-fel szórakozok, több kevesebb sikerrel.

    Összesítve: nem az a kérdés, hogy a muták megverik e a thorokat, az a kérdés, hogy a muták kimozdíthatják e a terran játékát egy olyan irányból, amivel a zerg szinte nem tud komolyabb trükközések nélkül mit kezdeni

    Reply

  • googlekereso

    |

    Hát én sem értem, hogy ez mért lenne akkora szenzáció, mert egy kis gondolkodással már réges-rég rá lehetett erre jönni (én terrannal szoktam játszani, úgyhogy engem nem érintett 🙂 )

    Válasz protos_drone #4 üzenetére:
    miért is adsz neki egyest? (megjegyezném, hogy elírtad, de ezt nem letolásképp írom)
    mert ő lehet, hogy erre már rájött? (bár lehet, hogy csak teszi az agyát)
    a banelingnek meg be kell jutnia előbb a bázisodra (de ugye használhatja a mutákat figyelem elterelésre is) és csak aztán irthatják a marine-okat (most feltételeztem, hogy egy early muta rush van)
    de ugye így felesleges taktikáról vitatkozni, hogy: jó van banelingje hozok vmi mást ellene, mert ennek nincs értelme
    most nagyjából ennyi…

    Reply

  • taplonaplo

    |

    A vidi lényege nem az h „rávilágitson” hogy a splash miatt pusztul a muta (ezt a hülye is tudja), hanem hogy megmutassa hogyan tudod kevés mikroval hatékonyabban használni öket.

    Reply

  • Meyer

    |

    Válasz taplonaplo #11 üzenetére:
    A vidi lényege nem az h “rávilágitson” hogy a splash miatt pusztul a muta (ezt a hülye is tudja) :D:D:D:D:D
    Még mindig ezen röhögök.

    Reply

  • Szotyi88

    |

    Érdekes módon Idra ezzel nyerte meg az elődöntőt. Sokan mondják, hogy a terrán op, de szerintem ők csak nem tudják kihasználni a másik 2 faj előnyeit. Mindig is könnyebb volt sírni, hogy opa terran mint, gondolkodni, hogy hogyan lehet kihasználni a lehetőségeket.

    Reply

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.